Bij evoyo krijgen we vaak vragen over het geluid dat een warmtepomp maakt. Maar: hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp eigenlijk? En zit er nog verschil tussen verschillende type hybride warmtepompen? evoyo heeft daarom alle feiten voor je op een rij gezet.
Binnen- en buitenunit
Wat goed is om te weten, is dat een hybride warmtepomp uit een binnen- en een buitenunit bestaat. De binnenunit maakt weinig tot geen geluid. Meestal zelfs minder dan de cv-ketel die ernaast hangt. In de meeste buitenunits zit daarentegen een ventilator. Iedereen kent wel het geluid van een ventilator die op een warme dag voor een lekker verkoelend briesje zorgt. Die is nodig om voldoende buitenlucht door de warmtewisselaar te leiden. Hybride warmtepompen halen namelijk warmte uit de buitenlucht. Deze ventilator maakt wel geluid.
Elke hybride warmtepomp maakt een ander geluid
De hoeveelheid geluid die een hybride warmtepomp maakt, wordt mede bepaald door het aantal toeren dat de ventilator en de compressor moeten maken. Het benodigde toerental is onder andere afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. Andere factoren die een rol spelen, zijn de vorm van de ventilatorbladen en de door de fabrikant genomen geluidsisolerende en trillingsdempende maatregelen in het ontwerp. Daarom maakt elk type hybride warmtepomp een ander geluid.
Een goede locatie is essentieel
Om eventuele geluidsoverlast van een hybride warmtepomp voor jezelf en voor de buren te voorkomen kijken onze installateurs altijd naar de ideale plek voor de buitenunit. De norm die wij hiervoor hanteren is de wettelijk vastgestelde 40 dB geluid. Voor deze berekeningen heeft het ministerie van BZK een rekentool (ODS-bestand) laten opstellen en een daarbij behorende handleiding. De geluidseisen gelden niet voor de warmtepomp zelf, maar voor de buitenunit. De warmtepomp zelf voldoet namelijk in het algemeen niet aan de 40 dB eis. Dit betekent dat de installatie op voldoende afstand van de buren moet worden geplaatst of moeten worden afgeschermd zodat de 40dB niet worden overschreden. Daarnaast werken wij met warmtepompen met extra grote ventilatoren. Die zorgen dat het systeem rustiger kan draaien. Een ventilator die langzamer draait, is immers ook stiller.
Extra accessoires voor nog meer demping
Naast de keuze voor de beste warmtepomp en de juiste positie van de buitenunit, werken wij daarnaast ook met verschillende extra accessoires die ervoor zorgen dat de hybride warmtepomp zo min mogelijk geluid maakt. Zo gebruiken we verzwaarde rubberen voeten voor onder de buitenunit. Deze zorgen ervoor dat de hybride warmtepomp stevig staat en de grootste trillingen dempt. Het is ook mogelijk een geluiddempende kap aan te schaffen om het geluid dat zich door de lucht verplaatst te dempen.
Nachtstand
Mocht het geluid van de hybride warmtepomp ondanks alles nog steeds als storend worden ervaren, bijvoorbeeld tijdens de nacht, dan kan altijd nog de nachtstand worden ingeschakeld. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt deze stand ervoor dat de warmtepomp een vooraf ingestelde tijdsduur niet actief is. Dit heeft logischerwijs natuurlijk wel effect op de gasbesparing dat kleiner uit zal vallen.
Is jouw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?
Gebruik onze gratis woningscan om te kijken of jouw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
-
Advies op maat
-
Meteen een indicatieve offerte
-
Besparing per maand inzichtelijk