Zonnepanelen zijn, naast de warmtepomp, een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Voor evoyo was het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om begin 2021 een groot bedrijf gespecialiseerd in zonne-energie aan ons netwerk toe te voegen. Sindsdien plaatsen we honderden zonnepaneelinstallaties per maand. Hoe rendabel deze zonnepanelen zijn en wat het effect ervan is op de energietransitie, lees je in dit artikel.
Zonne-energie per seizoen
Het spreekt voor zich dat de effectiviteit van zonnepanelen afhankelijk is van bepaalde omstandigheden. Zoals je zou verwachten is het aantal zonuren de belangrijkste factor, maar dat betekent niet dat zonnepanelen in de herfst en de winter niet rendabel zijn. Zonnepanelen werken namelijk niet op zonlicht, maar op licht, en werken daarmee dus ook bij bewolkt weer. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van zonnepanelen zelfs iets af. Voor iedere tien graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer vijf procent.
Zonuren
In Nederland schijnt de zon niet zo vaak als in bijvoorbeeld Spanje. Toch hebben we op jaarbasis genoeg zonuren om met zonnepanelen een huishouden te voorzien van zelf opgewekte energie. Van de 8760 uren die een jaar telt, zijn er in Nederland gemiddeld 1500 zonuren. Deze zonuren leveren per vierkante meter zo’n 1.000 kilowattuur op jaarbasis op. De opbrengst hangt vooral af van de stand van de zon en het maximale vermogen van de zonnepanelen. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari kan minder opleveren dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. De zon staat in mei namelijk hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.
De hellingshoek van zonnepanelen
Om in Nederland optimaal van de lichtinval te profiteren kunnen de panelen het best in een hoek van 35 graden worden geplaatst. Deze hellingshoek is berekend voor een zo optimaal mogelijk rendement, en doordat de zon het meest schijnt in de zomermaanden is de hoek daarop gericht. In de wintermaanden staat de zon lager, waardoor een klein verschil optreedt. Toch zijn de koudere maanden nog steeds verantwoordelijk voor zo’n dertig procent van de jaarlijkse energieopbrengst. Mits er geen sneeuw op ligt natuurlijk.
Ongegronde angst
Zonnepanelen zijn dan misschien niet zo effectief in de wintermaanden als in de zomermaanden, maar als je op jaarbasis kijkt, kun je ook in Nederland met zonnepanelen heel goed je eigen elektriciteit opwekken. Energie waar je direct je (hybride) warmtepomp of laadpaal mee kan voeden. Wat ons betreft spelen zonnepanelen dan ook een belangrijke rol in het realiseren van een wereld zonder emissie.
Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen?
-
Advies op maat
-
Meteen een indicatieve offerte
-
Besparing per maand inzichtelijk