De Miljoenennota: wat betekent dit voor jouw energierekening in 2024?

Home
/
Blog
/
De Miljoenennota: wat betekent dit voor jouw energierekening in 2024?

Wat betekenen de aankondigingen in de Miljoenennota 2024 voor de energieprijzen? Hierbij de belangrijkste veranderingen en de verwachting voor de energierekening voor het komende jaar.

De kernpunten voor 2024

De vijf voornaamste veranderingen voor 2024 op een rij:

  1. Het prijsplafond voor energie (€ 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh) wordt afgeschaft.
  2. De energiebelasting op gas stijgt met meer dan 10 cent per kubieke meter.
  3. De energiebelasting op stroom daalt met ongeveer 2 cent per kilowattuur.
  4. De heffingskorting op energie wordt met enkele euro´s verhoogd naar € 498,38
  5. Huishoudens kunnen geen energietoeslag meer aanvragen.

Einde van het prijsplafond

Aan het begin van dit jaar legde de overheid een limiet op aan het tarief voor stroom en gas, dit werd ook wel het prijsplafond genoemd. Energieleveranciers werden door dit plafond beperkt tot het in rekening brengen (tot een jaarverbruik van 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom) van een maximumtarief van € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom. Al bij de aankondiging was bekend dat het prijsplafond tot 1 januari 2024 geldig was. Dat is nu in de miljoenennota bevestigd, waardoor huishoudens in 2024 weer het volledige gastarief dat in hun contract staat moeten betalen, ongeacht de prijsontwikkeling. Op dit moment lijkt dit geen groot probleem, omdat vrijwel alle energiecontracten lagere tarieven hebben dan het prijsplafond.

Aankomende winter

Maar als de prijzen komende winter stijgen, kan dit wel degelijk impact hebben op huishoudens. De gasprijs staat namelijk onder druk vanwege een tekort op de lng-markt. Op deze Prinsjesdag wordt ongeveer 36 cent per kubieke meter gas betaald op de groothandelsmarkt. Inclusief belastingen komt dit neer op € 1,08 per m3. In de meeste variabele en vaste contracten ligt de gasprijs rond de € 1,30 per m3. Een vast contract kan dan ook interessant zijn voor wie prijsstabiliteit zoekt.

Stijging van energiebelasting op gas

Vanaf 1 januari 2024 zal er een verschuiving in de energiebelasting (EB) voor stroom en gas plaatsvinden. Het tarief voor stroom daalt, terwijl de belasting op gas aanzienlijk stijgt. Als gevolg van deze belastingverschuiving zal een gemiddeld huishouden volgend jaar naar verwachting € 80 meer betalen voor stroom en gas. Dit komt neer op een maandelijkse extra kostenpost van ongeveer € 6,70. Hiermee wil de overheid huishoudens stimuleren om hun gasverbruik te verminderen of helemaal van het gas af te gaan en over te stappen op een hybride warmtepomp

Onderstaande tabel laat een vergelijking zien van de energiebelastingtarieven voor stroom en gas in 2023 en 2024. Onderstaande tarieven zijn exclusief 21% btw en gelden voor een gemiddeld stroom- en gasverbruik.

Jaar         Energiebelasting per m3         Energiebelasting per kWh  
2023 € 0,48980 € 0,12599
2024 € 0,58296 € 0,10880

 

UPDATE: De Tweede Kamer wil in reactie op de plannen van Prinsjesdag dat het kabinet de voorgenomen stijging van de energiebelasting voor gas verlaagt met 200 miljoen. Dat lijkt veel, maar omgerekend komt dit neer op 2 cent per kubieke meter. Het gastarief zal dus alsnog fors stijgen komend jaar.

Heffingskorting op energie wordt licht verhoogd

De energiebelasting is niet het enige dat zal stijgen. Ook de heffingskorting, ook wel bekend als de ‘vermindering energiebelasting’, stijgt licht, waardoor huishoudens op dit vlak een paar euro extra ontvangen. 

  • 2023: € 493,27, exclusief 21% btw
  • 2024: € 498,38,exclusief 21% btw

Energietoeslag stopt

In 2023 hadden huishoudens met een laag inkomen nog recht op een energietoeslag van € 1300. Vanaf volgend jaar is dat niet meer het geval. Het enige beschermende beleid dat volgend jaar wordt gehandhaafd, is het noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekeningen.

Onduidelijkheid over salderen

Het blijft onzeker of de salderingsregeling per 2025 wordt afgebouwd. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Er bestaat een kans dat het de goedkeuring niet krijgt. In dat geval zal het nieuwe kabinet beslissen over de toekomst van salderen. Eventueel uitstel is goed nieuws voor (toekomstige) eigenaren van zonnepanelen.

Interesse in zonnepanelen? Doe de Dakscan om erachter te komen of jouw dak geschikt is.

Welke conclusies voor woningeigenaren kunnen we trekken?

Voornamelijk de wijziging van de energiebelasting is van grote invloed op woningeigenaren. De stijging in belasting op gas en de daling in belasting op stroom maakt het steeds aantrekkelijker om een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Dat komt omdat een warmtepomp werkt op stroom, terwijl er juist gas bespaard wordt. Bij een stijgende gasprijs en/of een dalende stroomprijs, wordt de terugverdientijd en het besparingspotentieel van een warmtepomp steeds gunstiger!

Heb je interesse in een hybride warmtepomp? Doe dan de Woningscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen! Kom je er niet uit? Dan helpen wij je graag.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp