Het prijsplafond en waarom verduurzaming alsnog belangrijk is

Home
/
Blog
/
Het prijsplafond en waarom verduurzaming alsnog belangrijk is

Het door het kabinet ingevoerde prijsplafond voor energie, geldig van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024, lijkt een gunstige oplossing voor de consument. Het is echter niet veel meer dan een kleine en kortstondige pleister op de wond. Bovendien wekt de maatregel het idee dat verduurzamen van je woning niet langer financieel voordelig is. Onderstaand artikel legt het prijsplafond uit en laat zien waarom verduurzamen alsnog de beste keuze is op de lange én korte termijn.

De prijsplafondregeling is als volgt: tot een jaarverbruik van 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom geldt een maximumtarief van € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh elektriciteit. Voor het verbruik boven het prijsplafond gelden de tarieven die in jouw energiecontract met de leverancier staan. Vooruitlopend op de maatregel per 1 januari krijgt ieder huishouden voor november en december in 2022 bovendien een vergoeding van € 190,- per maand.

Haken en ogen aan prijsplafond

Het prijsplafond komt voor veel mensen als een opluchting en wordt met open armen ontvangen. Begrijpelijk, gezien de aldoor stijgende energieprijzen. Maar er zitten wel haken en ogen aan. Ten eerste is het prijsplafond tijdelijk, met een looptijd van een jaar. Dit klinkt in eerste instantie niet heel kort, maar als je naar de stookmaanden kijkt dan valt het toch tegen. Het stookseizoen in Nederland loopt van oktober tot en met april. Het prijsplafond heeft dus slechts vooral invloed op de eerste vier, en de laatste twee maanden van 2023. In de maanden daartussen, de warmere periode, heeft de maatregel maar weinig invloed doordat je simpelweg minder energie verbruikt. Kortom, het is van belang om verder te kijken dan de huidige maatregelen en verduurzaming als prioriteit te blijven zien voor de langere termijn.

Nu verduurzamen met evoyo

Bij evoyo geloven we natuurlijk in het nut van verduurzamen. Zeker op de lange termijn. Ondanks het prijsplafond kan het absoluut lonen om nu een hybride warmtepompinstallatie te plaatsen in je huis. Als je verder kijkt dan het prijsplafond, zijn er verschillende redenen om nu actie te ondernemen. Even een realiteitscheck: de maximale levertijd van zo’n installatie is zes maanden. Dat betekent dat je voor komend jaar – 2023-2024 – slechts de laatste twee maanden van het stookseizoen echt gebruik maakt van de pomp. Dit zijn de warmste stookmaanden, en je zult ondanks een kleine toename van het elektriciteitsverbruik door de hybride warmtepomp veel op gas besparen.

Geen hoge energierekening

De pomp wordt automatisch aangestuurd op maximale energie- of financiële besparing. Dit is op basis van de energietarieven die voor het desbetreffende huishouden gelden. Je kunt hier voor gas het tarief van het prijsplafond invoeren en voor elektriciteit het reguliere tarief, als je door de stroom die nodig is voor je warmtepomp door het prijsplafond van je elektriciteit gaat. Vervolgens geeft de installatie vanzelf aan dat wanneer je met elektriciteit door het plafond zou gaan, je met de CV ketel voordeliger uitkomt. Zo verminder je het risico om met een extreem hoge energierekening te eindigen. Bovendien gaat een warmtepomp vaak wel 15-20 jaar mee; een veel langere looptijd dan het prijsplafond en dus een duurzame keuze.

Wachttijd

Belangrijk om in overweging te nemen is de wachttijd voor de installaties. Het prijsplafond is voor de overheid enorm duur omdat zij nu de extreem hoge energieprijzen compenseren voor de consument. Daardoor is het niet erg waarschijnlijk dat de maatregel lang aanhoudt. Zeker wanneer het prijsplafond ten einde loopt, zullen meer en meer mensen interesse krijgen in een dergelijke energie-installatie. Dit zal niet alleen van invloed zijn op de wachttijd, maar ook de prijzen zullen waarschijnlijk gaan stijgen. Om nog maar te zwijgen van hoge inflatie en materiaaltekorten. Het kan dus lonen om niet langer te wachten met verduurzamen, maar nu de stap te zetten!

Maximale besparing én bijdragen aan energietransitie

Wil jij er helemaal ‘warmpjes’ bijzitten op het gebied van energiebesparing en -verduurzaming? Kies dan voor de combinatie van een hybride warmtepomp en een zonnestroominstallatie. Deze systemen versterken elkaars winstgevendheid. Gemiddeld acht zonnepanelen per huishouden staan gelijk aan een jaaropbrengst van ongeveer 2650 kWh. En omdat we in Nederland een salderingsregeling hebben waardoor je jouw opgewekte zonne-energie voor een vergoeding kunt terugleveren aan het net, wordt dit verrekend met je totale jaarlijkse verbruik. De zonne-energie middelt dus de toename in elektriciteitsverbruik door de pomp, waardoor je waarschijnlijk binnen de regeling van het prijsplafond zult blijven.

Uit onderzoek met energieprijzen uit augustus 2022 is gebleken dat, met gebruik van zowel een pomp als zonnepanelen, bij gemiddeld verbruik en opwekvermogen het een besparing van € 500,- per jaar kan opleveren ten opzichte van een normale CV ketel. Wanneer we de huidige – stijgende – energieprijzen toepassen, loopt de besparing nog veel hoger op.

Door dit samenspel zul je komend jaar dus ver onder de prijsplafondwaarde blijven van zowel gas als elektriciteit. Vervolgens zit je er, prijsplafond of niet, nog minstens een decennium warmpjes bij voor een lage prijs. Én draag je bij aan de hard nodige energietransitie. Heb je interesse in het verduurzamen van jouw huis en flink te besparen op de energierekening? Neem dan een kijkje op deze pagina voor advies op maat en bereken hoeveel jij kunt besparen!

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp