Alles wat je moet weten over warmtepompen in de winter

Home
/
Blog
/
Alles wat je moet weten over warmtepompen in de winter

Een warmtepomp haalt zijn energie uit warmte. Het koude weer van de afgelopen weken heeft de discussie over het effect en rendement van de warmtepomp dan ook weer aangezwengeld. Want werkt een warmtepomp wel als het zo koud is? Assetmanager Ronald van Doorn deelt zijn kennis en ervaring.

De werking van een warmtepomp in de winter

Een warmtepomp haalt zijn warmte uit een bron, dit kan de bodem zijn of de buitenlucht, afhankelijk van het type warmtepomp. Wat veel mensen wellicht niet verwachten is dat zelfs tijdens de koude wintermaanden er nog genoeg warmte-energie in de bodem, de lucht en het water zit. Een warmtepomp kan die warmte, ook bij vorst, onttrekken en zo het huis van een comfortabel binnenklimaat voorzien.

Elektrische bijverwarming

Maar net zoals bij een koelkast die in een warme ruimte staat, zal een warmtepomp bij zeer lage temperaturen wel harder moeten werken. Hij verbruikt daarbij meer energie, waardoor het rendement, uitgedrukt in de COP-waarde (Coefficient of Performance) van de lucht/water-warmtepomp, tijdens de winter wat lager ligt. Nu kan het voorkomen dat bij zeer lage buitentemperaturen de bron toch niet meer voldoende energie kan leveren. In dat geval schakelt de warmtepomp automatisch de elektrische bijverwarming in. De elektrische bijverwarming zorgt ervoor dat het tekort aan energie wordt aangevuld, zodat het comfort in de woning en het warme tapwater gewaarborgd zijn.

De koude winter van 2021

Ook al zijn warmtepompen erop gebouwd om ook onder extreme weersomstandigheden te blijven functioneren, het kan toch voorkomen dat de warmtepomp het niet aankan. Doordat we bij evoyo continu op afstand de werking van onze warmtepompen monitoren, zien we dit soort problemen op tijd aankomen, waardoor we actie kunnen ondernemen. Zien we bijvoorbeeld in ons systeem dat een warmtepomp het niet redt, dan zetten we op afstand het elektrisch element aan of we passen de pompinstellingen aan. In de meeste gevallen merken onze klanten hier niets van. Deze winter heeft dan ook geen enkele klant van evoyo in de kou gezeten.

Wintertips

Ondanks alle slimme apparatuur en technieken zijn er een aantal elementen waar wij geen invloed op hebben: de ideale temperatuur, de waterdruk en het verwijderen van sneeuw op de buitenunit. Om te voorkomen dat je in de kou komt te zitten, hebben we een aantal tips voor de winter:

  • Wat de één een prettig binnenklimaat vindt, is voor een ander misschien te koud of te warm. Het is niet verstandig steeds de temperatuur aan te passen. Het duurt vaak even voor het gewenste resultaat is bereikt. Daarom adviseren we om al aan het begin van de winter je ideale temperatuur in te stellen.
  • Beschikt je woning over een naregelsysteem waarmee je binnenklimaat per ruimte kan aanpassen?? Houd er dan rekening mee dat deze ruimtes qua temperatuur niet warmer kunnen worden ingesteld dan de ruimte waar de binnensensor zich bevindt. Wordt een ruimte niet warm genoeg? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de installateur van de vloerverwarming. Dat is degene die dit probleem kan verhelpen.
  • Controleer de waterdruk in het systeem voor de winter begint. Doordat deze buiten de werking van de warmtepomp valt, kunnen wij deze niet op afstand monitoren. Wanneer de druk onder 0,8 bar zakt, moet  je het systeem bijvullen (net als bij een cv-ketel). De warmtepompen die aangesloten zijn op een bodemwisselaar hebben 2 drukmeters (controleer vooral de zwarte wijzer).
  • Ligt er sneeuw op de buitenunit? Dan kan het pomptoestel uitvallen. Haal voorzichtig de sneeuw van de warmtepomp af, zodat de voor- en achterzijde van de warmtepomp weer sneeuwvrij zijn.

Wil je meer weten over warmtepompen in de winter of waarom het een slimme keuze is om van je huis een e-home te maken? Neem dan contact op. Wij delen met plezier onze kennis en ervaring. Alleen samen versnellen we de energietransitie!

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp