Welke alternatieven zijn er voor gas?

Home
/
Blog
/
Welke alternatieven zijn er voor gas?

Duurzame energie is hét groene alternatief voor fossiele energie. Onder duurzame energie verstaan we onder meer windenergie, energie opgewekt met zonnepanelen, aardwarmte uit diepe lagen van de aarde, noem maar op. Gelukkig kun je vanuit je eigen huis óók verduurzamen. Een hybride warmtepomp is een erg goed alternatief voor gas!

Er zijn al aardig wat mogelijkheden om op milieuvriendelijke wijze warmte efficiënt uit de lucht of grond te halen. Ontwikkelingen om dit op grote schaal toe te passen zijn in gang gezet, maar we zijn er nog niet. Daarom zetten we ons bij evoyo nu al in om óók op kleinere schaal bij te dragen aan versnelling van de energietransitie. We leveren duurzame alternatieven voor gas in huis. Met een hybride warmtepomp bijvoorbeeld kun je jouw huis in één klap een stuk duurzamer maken.

Waarom is een hybride warmtepomp duurzaam?

Een hybride warmtepomp kan op verschillende manieren bijdragen aan een duurzamer huis. Ten eerste omdat de warmte uit de buitenlucht wordt gehaald in plaats van uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Ten tweede omdat steeds meer stroom in Nederland uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Door de warmtepomp loopt je stroomverbruik op, maar deze stroom is steeds vaker groen. Bovendien kun je deze stroom ook nog eens zelf opwekken met zonnepanelen. Dit alles leidt tot een jaarlijkse besparing op gas die tot 70% kan oplopen met een gemiddelde daling van CO2-uitstoot van 30%! Twee fijne en duurzame resultaten.

Wanneer is een hybride warmtepomp geschikt?

Het mooie aan een hybride warmtepomp is dat die in veel woningen toepasbaar is. Toch is er een aantal pijlers waar je rekening mee moet houden. Houd bijvoorbeeld rekening met de mate van isolatie. Ook huizen die niet volledig geïsoleerd zijn, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. Voor oudere huizen is enige mate van isolatie vaak al voldoende. Dit heeft te maken met de samenwerking met de cv-ketel; de pomp heet niet voor niets ‘hybride’. De cv-ketel verzorgt sowieso warm tapwater voor de keuken en badkamer. Als de warmtepomp niet voldoende warmte kan produceren, dan springt de cv-ketel ook bij voor de verwarming in huis.

Logischerwijs kun je wel méér uit de hybride warmtepomp halen en dus meer besparen als jouw huis beter geïsoleerd is. Heb je bijvoorbeeld (gedeeltelijke) vloerverwarming? Je kunt dan met een lagere watertemperatuur verwarmen en hoeft je cv-ketel minder bij te springen. De maximale temperatuur voor cv-water die een hybride warmtepomp kan behalen is 55 °C. Normaal gesproken is dit voldoende voor een aangename temperatuur in huis. Op heel koude winterse dagen daalt het rendement van de hybride warmtepomp, waardoor het kleine vermogen soms onvoldoende is om de gewenste temperatuur in huis te behalen, en dan moet de cv-ketel bijspringen. De cv-ketel kan namelijk een maximale watertemperatuur van 60 °C tot 80 °C bereiken. Ook hier heeft goede dak-, vloer- en spouwmuurisolatie flinke invloed, dan heb je vaak voldoende aan de lagere temperaturen van de warmtepomp.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de buitenunit van de installatie. Het aanzuigen van warmte uit de buitenlucht kan wat geluid maken. Daarom kijkt evoyo tijdens de woningcheck altijd naar de optimale plek voor het plaatsen van de buitenunit, waar jijzelf of je buren er geen last van zullen hebben.

Kortom, een hybride warmtepomp is geschikt voor het merendeel van de huizen. Ben je benieuwd naar de hybride warmtepompen van evoyo in combinatie met zonnepanelen voor een éxtra duurzaam huis? Via deze pagina kun je vrijblijvend een aanvraag indienen.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp