De eerste stap naar een e-home: isoleren

Home
/
Blog
/
De eerste stap naar een e-home: isoleren

De eerste belangrijke stap als je je huis wilt verduurzamen, is isoleren. In dit artikel bespreken we waarom isoleren van cruciaal belang is voor het realiseren van een duurzame en slimme woning.

Bespaar tot € 1.250 per jaar op je energierekening

Het isoleren van je woning is eigenlijk een no-brainer. Het zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Daarnaast is goede isolatie nodig om het maximale rendement van een (hybride) warmtepomp te verkrijgen. De meeste isolatiemaatregelen zijn relatief eenvoudige ingrepen die snel en tegen een gunstige prijs uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast verdient isolatie, met uitzondering van isolatieglas, zich ook vrij snel terug. Uit recent onderzoek blijkt dat je na isolatie en het installeren van een hybride warmtepomp al tot € 1.250 per jaar op je energierekening kunt besparen.

Ontwikkelingen op het gebied van isolatie

Er zijn verschillende effectieve manieren om een huis goed te isoleren en daar komen steeds meer opties bij. Fabrikanten komen steeds vaker met nieuwe materialen of varianten op bestaande producten. Daarnaast worden materialen steeds gezonder en gebruiksvriendelijker, bijvoorbeeld minerale wol. In dit artikel zetten we de meest gangbare isolatiemethoden die woningeigenaren kunnen gebruiken om hun huis energie-efficiënter te maken op een rij. Welke optie je ook kiest, iedere aanpassing zorgt voor een besparing in geld en energie en door het hogere energielabel verhoogt het ook direct de waarde van je huis.

Dakisolatie: Warmte boven houden

Dakisolatie is een van de meest belangrijke vormen van isolatie, omdat warmte van nature naar boven stijgt. Door je dak goed te isoleren, voorkom je dat warmte ontsnapt en bespaar je aanzienlijk op verwarmingskosten. Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor dakisolatie, waaronder glaswol, steenwol, PIR-platen en isolatiedekens. Het isoleren van het dak kan meestal zowel van binnenuit als van buitenaf worden gedaan.

Spouwmuurisolatie: Muren vullen

Spouwmuurisolatie is een effectieve methode om energieverlies door de muren te verminderen. Bij oudere woningen zijn de muren vaak uit twee lagen opgebouwd met een open ruimte ertussen, de spouw. Door deze spouw te vullen met isolatiemateriaal, zoals glaswol of EPS-parels, wordt de warmte beter vastgehouden in huis.

Tot voor kort was spouwmuurisolatie relatief snel en eenvoudig uit te voeren. Maar sinds de uitspraak van de Raad van State in augustus 2023 is daar helaas verandering in gekomen. Isolatiebedrijven zijn sindsdien verplicht te controleren op de aanwezigheid van vleermuizen en andere bedreigde diersoorten. Een inspectie met een camera is niet voldoende, de plekken waar een dier zich kan verstoppen moeten langdurig worden gemonitord.

Een dergelijk ecologisch onderzoek kost helaas vijf- tot zesduizend euro, waardoor spouwmuurisolatie bijna vier keer zo duur is geworden. Daarnaast duurt een dergelijk onderzoek minimaal een jaar wat nog verder kan oplopen door het tekort aan ecologen.

Vloerisolatie: Warme voeten, minder energie

Vloerisolatie is met name belangrijk voor woningen met een kruipruimte of onverwarmde kelder. Het isoleren van de vloer voorkomt dat koude lucht vanuit de kruipruimte naar boven komt en verhoogt het comfort in de woning. Vloerisolatie kan worden gedaan met materialen zoals PIR-platen, XPS-platen of isolatiechape (zand cement), afhankelijk van de situatie en het type vloer.

Gevelisolatie: Metamorfose van de buitengevel

Gevelisolatie is een uitgebreidere vorm van isolatie waarbij de hele buitengevel van een woning wordt geïsoleerd. Hierbij wordt isolatiemateriaal tegen de gevel aangebracht, gevolgd door een afwerkingslaag, zoals pleisterwerk. Gevelisolatie is een effectieve manier om een woning volledig te isoleren en de energie-efficiëntie te maximaliseren. Het zorgt ook voor een esthetische upgrade van de gevel.

Isolatie van ramen en deuren: Kieren dichten

Naast het isoleren van muren en daken is het ook essentieel om ramen en deuren goed te isoleren. Enkel glas kan veel warmte verliezen en tocht veroorzaken, dus het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas (HR-glas) is een goede stap naar betere isolatie. Ook het goed afdichten van kieren en naden rond ramen en deuren draagt bij aan het behouden van een comfortabele binnentemperatuur.

Conclusie

Het isoleren van een woning is van essentieel belang om energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort in huis te verhogen. Of je nu kiest voor een of meerdere isolatievormen: je bespaart direct op de energiekosten, je levert een positieve bijdrage aan het milieu en niets staat meer in de weg om met behulp van een hybride warmtepomp jouw e-home te realiseren.

Het moment voor een hybride warmtepomp is nú

Is jouw huis (in enige mate) geïsoleerd en heb je interesse in een hybride warmtepomp? Klik dan op de oranje knop om er in onze woningscan achter te komen of jouw huis er klaar voor is. Kom je er niet uit? Dan helpen wij je graag.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp