evoyo haalt 125 miljoen euro op om de energietransitie te versnellen

Home
/
Blog
/
evoyo haalt 125 miljoen euro op om de energietransitie te versnellen

Een consortium van investeerders, bestaande uit Rabo Investments, Rinkelberg Capital en Meewind heeft 40 miljoen euro nieuw eigen vermogen verstrekt aan evoyo. Daarnaast hebben Triodos, ASR, Meewind en Rabobank 85 miljoen euro aan projectfinanciering beschikbaar gesteld. De nieuwe investeringsronde van 125 miljoen euro stelt ons in staat om een belangrijke bijdrage te leveren aan het versnellen van de energietransitie zowel in Nederland als in Duitsland.

Explosieve groei

Vanuit een voormalige gasfabriek in Amsterdam-Noord en een Duitse vestiging in Aken zorgt evoyo ervoor dat het slim, simpel en financieel bereikbaar wordt om een huis te verduurzamen. Met haar digitale platform en slimme partnerships ontzorgt evoyo het verduurzamingstraject voor zowel consumenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars als bouwers. Daarbij neemt evoyo de regie over de installatie van apparaten zoals warmtepompen, zonnepanelen, batterijen en laadpalen. Er is een keuze tussen koop of lease. In de lease propositie wordt voor een vast bedrag per maand alle apparatuur geïnstalleerd en onderhouden. Het bedrijf is door een strategie van organische groei en enkele acquisities de afgelopen twee jaar explosief gegroeid. Op dit moment werken er meer dan 150 mensen bij het bedrijf.

Verandering in management

Voor deze fase is besloten om de statutaire directie per direct aan te passen. De directie bestaat nu uit Joris Jonker (CEO), Jaap Smid (CFO) en Age Reijenga (COO). De rollen van voormalig directieleden en medeoprichters Jan-Willem van Wensem en Frits Verhoef wijzigen. Jan-Willem van Wensem neemt afscheid van evoyo en neemt zitting in de Raad van Advies. Frits Verhoef neemt de rol van Head of Impact op zich.

Immense opgave

Joris Jonker, CEO evoyo: “Om de doelen voor CO₂-reductie in de gebouwde omgeving te halen, moeten er in Nederland per dag minstens duizend woningen worden verduurzaamd. Dit is een immense opgave, maar dankzij deze nieuwe investeringsronde zijn we in staat om hier een substantiële bijdrage aan te leveren. Ik beschouw het als een groot compliment dat een investeerder als Rabo Investments en financiers als Triodos, ASR en Rabobank ons de afgelopen jaren hebben gevolgd, inzagen dat wij een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie en daar onderdeel van willen uitmaken. Daarnaast voelen wij ons zeer gesteund door Rinkelberg Capital en Meewind die met hun herhaalde commitment groot vertrouwen blijven uitspreken in onze aanpak en visie.”

Samen de vergroening van de huizenmarkt te versnellen

Arjan van der Hout, Investment Director Rabo Investments: “Met het verduurzamen van zowel nieuwe als bestaande woningen geeft evoyo de hoogstnoodzakelijke energietransitie handen en voeten. Dit sluit naadloos aan bij onze ambitie om met Rabo Investments duurzame bedrijven te ondersteunen bij hun groeiplannen. Als actief betrokken aandeelhouder kijken wij er naar uit om samen de vergroening van de huizenmarkt te versnellen.”

Jan Moulijn, Head Private Equity Rinkelberg: “Als betrokken investeerder staan wij innovatieve en duurzame start- en scale-ups (financieel) bij. Vanaf de eerste dag zijn we nauw betrokken bij evoyo en hebben we met eigen ogen gezien dat de visie en het concept aanslaan, daarbij een stevige bijdrage leverend aan het versnellen van de energietransitie. Gezien de groeiambities en de ervaring van het management zijn we verheugd om samen met hen en de nieuwe investeerders en projectfinanciers een stevig fundament onder de onderneming te leggen.

Johan Swager, Directeur Fondsbeheer Meewind: “Meewind investeert bij voorkeur in succesvolle bedrijven die een stevig fundament voor een duurzame toekomst leggen en meer zijn dan een incidenteel project. evoyo heeft bewezen zo’n duurzame koploper te zijn. Gezien de resultaten tot nu toe, de groeiambities en de ervaring van de directie past dit dan ook goed bij onze eigen ambitie. Meewind groeit graag mee met de bedrijven waarin het investeert en blijft die vervolgens steunen op hun groeipad.”

Achtergrondinformatie investeringsronde

AXECO Corporate Finance en Rutgers & Posch (legal) hebben evoyo en haar bestaande aandeelhouders geadviseerd in deze investeringsronde. Avaxa Debt Advisors en Stek (legal) hebben geadviseerd bij het arrangeren van senior en achtergestelde (project)financiering ten behoeve van de komende jaren te realiseren nieuwbouwprojecten. Rabo Investments werd geadviseerd door Vriman, Spring Associates, BDO, Valori en Fenix Leadership.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp