Waarom woningcorporaties aan de slag moeten vóór 2024

Home
/
Blog
/
Waarom woningcorporaties aan de slag moeten vóór 2024

De energierekening van huishoudens gaat per 2024 opnieuw flink stijgen, schat Vereniging Eigen Huis (VEH). Het door de overheid ingestelde prijsplafond loopt eind 2023 af. Tegelijkertijd worden de energiebelastingen verhoogd. Gemiddeld zullen huishoudens 2500 euro meer gaan betalen voor hun energierekening. Dat is een aanzienlijk bedrag. Hoe kunnen woningcorporaties hun huurders beschermen?

Voor één op de zes huurders van een woningcorporatie is energiearmoede dagelijkse kost. Deze groep heeft vaak een laag inkomen en tochtige huizen met als gevolg forse stookkosten. Eigen geld om te isoleren is er meestal niet. Het prijsplafond dat in 2023 is ingesteld door de overheid houdt deze groep nu een hand boven het hoofd.

Een effectieve oplossing, maar wel voor de korte termijn. Want die regeling – en daarmee het vangnet voor huishoudens in energiearmoede – loopt per 1 januari 2024 af, heeft minister van Financiën Sigrid Kaag aangekondigd. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het daarna precies verder gaat, en dat brengt grote onzekerheid bij huurders.

Wat doet de overheid?

Waar het prijsplafond voor velen een redder in nood is, is deze regeling vooral ook uitstel van executie, waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB). Overheidsmaatregelen zoals een eenmalige huurverlaging en/of hogere huurtoeslag kunnen helpen. Het afbouwen van de salderingsregeling voor zonne-energie daarentegen is voor velen een bittere pil.

Juist de roep om structurele oplossingen voor energiebesparing, verduurzaming en gerichte compensatie voor huishoudens in energiearmoede wordt steeds urgenter. Zeker met het oog op de stijging van de energiebelasting van 225 procent. “Dat merken we nu nog niet zo, omdat het prijsplafond een maximumprijs voor gas en elektra heeft, inclusief die belasting”, aldus Hans André de La Porte van de VEH. Maar die klap zal in 2024 wel degelijk gevoeld gaan worden.

De tijd dringt. Gelukkig is de overheid na (lang) overleg naar buiten gekomen met het ‘Actieplan Hybride Warmtepompen’. Het doel van dit actieplan is een opschaling van het huidige aantal hybride warmtepompen met 125.000 extra hybride warmtepompen van 2022 tot en met 2024. Het gaat om een extra budget van 500 miljoen euro voor de opschaling van het aantal te installeren hybride warmtepompen.

Door middel van prestatieafspraken met woningcorporaties kan dit budget tot en met 2025 door woningcorporaties worden gebruikt om huishoudens te verduurzamen en dus extra te investeren in hybride warmtepomp-installaties. Het geld is er ook voor verhoging van het ISDE-budget – een subsidieregeling voor hybride-warmtepompen waar huishoudens beroep op kunnen doen – van twintig naar dertig procent.

Woningcorporaties aan zet

Er is nog een lange weg te gaan, maar de overheidsmaatregel voor hybride warmtepompen is een goed begin van een structurele oplossing. Zolang het prijsplafond nog geldt in 2023, is de oproep aan woningcorporaties om nu direct aan de bak te gaan met verduurzaming. De middelen en kansen die het Actieplan Hybride Warmtepompen biedt, kunnen woningcorporaties met beide handen aanpakken. De toekomst voor huurders in energiearmoede ziet er met het verdwijnen van het prijsplafond en de huidige vooruitzichten namelijk niet rooskleurig uit. Sterker nog, als er nú niet wordt aangepakt, stijgt de groep in energiearmoede met dertig procent.

Deze structurele langetermijnoplossingen biedt evoyo

Bij evoyo weten we dat de betrokkenheid van woningcorporaties bij de energietransitie groot is. Toch kunnen we niet langer wachten op oplossingen uit de politiek, wetenschap of bedrijven, wetende dat straks vele huishoudens moeten kiezen tussen een warme douche of eten.

Zo kan evoyo hybride warmtepompen en zonnepanelen toevoegen aan CV-systemen van grondgebonden woningen, en aan het collectieve deel van blokverwarming in wooncomplexen. Dit is al mogelijk voor de meeste woningen en appartementencomplexen met een bouwjaar vanaf de jaren zestig. Door het gebruik van hernieuwbare zonne-energie en zuinige hybride warmtepompen daalt het gasgebruik enorm; tot wel zeventig procent. Met andere woorden: met dit systeem verzeker je huurders van een lagere en stabiele energierekening.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bezit? Neem gerust contact met ons op. Dan maken we samen een plan voor de toekomst.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp