Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting: goed nieuws voor huishoudens met blokverwarming

Home
/
Blog
/
Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting: goed nieuws voor huishoudens met blokverwarming

Goed nieuws voor huishoudens die worden verwarmd door blokverwarming! Vanaf 25 april 2023 compenseert het kabinet ze voor de hoge energieprijzen via de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting (TTB). Dit geldt voor ongeveer 700.000 huishoudens met een blokaansluiting, ongeacht of ze in een huur- of koopwoning wonen.

Tot nu toe kregen alleen huishoudens met een eigen aansluiting compensatie voor de hoge energieprijzen en konden huishoudens met een blokaansluiting hier niet van profiteren. Maar Minister Jetten heeft naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een speciale regeling opgezet om ook deze huishoudens tegemoet te komen. De TTB compenseert voor zowel blokwarmte als blokelektriciteit. Bewoners die geen eigen contract hebben met een energieleverancier, maar een ketel delen met andere bewoners en aan alle voorwaarden voldoen, kunnen gebruik maken van deze regeling. 

Goed nieuws voor bewoners met blokverwarming

Hiermee komt er lucht voor bewoners met blokverwarming. Doordat deze huishoudens een ketel delen met andere bewoners in het gebouw, betalen ze gezamenlijk één rekening. Hoewel het gemiddelde verbruik per huishouden lager ligt, komen de bewoners met het totale energieverbruik ver boven het reguliere prijsplafond uit. Ze konden alleen door hun gezamenlijke rekening helaas niet per huishouden gebruikmaken van dit prijsplafond en werden dus hard getroffen door de stijgende energieprijzen.

Pieter Omtzigt benadrukt dat blokverwarming vaak voorkomt in flats uit de jaren 60. Dit zijn meestal slecht geïsoleerde huurwoningen waar mensen met een lager inkomen wonen. Een kwetsbare groep die onder het bestaansminimum kan komen en compensatie voor de energieprijzen extra hard nodig heeft.

Complexe regeling

De uitwerking van de regeling bleek erg complex te zijn. De regeling kwam onder veel tijdsdruk tot stand en het kabinet worstelde met de uitvoering ervan. De TTB heeft tot doel de diverse groepen huishoudens te helpen die niet onder het reguliere prijsplafond vallen. Tegelijkertijd wil het kabinet de bewoners gemotiveerd houden om energie te besparen en de kans op misbruik zoveel mogelijk voorkomen.

Alleen de houder van het energiecontract (meestal de woningcorporatie of Vereniging van Eigenaren) kan de compensatie aanvragen en deze moet worden verdeeld via de gebruikelijke methode voor servicekosten. Hier zit ook de compensatie in van 2×190 euro die huishoudens met een individuele aansluiting in 2022 kregen. Een hele klus! Sommige woningcorporaties hebben de bedragen al in de nieuwe servicekosten opgenomen, terwijl anderen wachten op de definitieve regeling. Veel VvE’s zijn nog onvoldoende op de hoogte van deze regeling. 

De Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting is, zoals de naam al doet vermoeden, een tijdelijke regeling. Op dit moment zijn de bedragen voor het tweede halfjaar van 2023 nog niet vastgesteld en wat er na 2023 zal gebeuren is nog onbekend.

Verlaag de energierekening op de lange termijn

Het is fijn dat huishoudens met blokverwarming nu eindelijk worden gecompenseerd voor de hoge energierekening. Toch is de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokverwarming dit geen permanente oplossing. Omdat de regeling slechts één jaar geldig is, zijn deze huishoudens in de toekomst nog steeds kwetsbaar. Woningcorporaties doen er goed aan om te werken aan een duurzame oplossing, omdat dit op de lange termijn een stabiele en voorspelbare energierekening oplevert. Gelukkig kan evoyo hierbij helpen door woningcorporaties en VvE's te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen.

Een zeer effectieve manier is bijvoorbeeld het aansluiten van (hybride) warmtepompen op het collectieve deel van de blokverwarming. Wist je dat dit kan leiden tot een besparing van zo'n 70% op het gasverbruik? Bovendien kunnen woningcorporaties en VvE's de extra stroom die hiervoor nodig is, compenseren met zonnepanelen.

Geen ingrijpende innovatie

Hierbij is het fijn dat er geen ingrijpende renovaties nodig zijn. Het is namelijk meestal mogelijk om de warmtepompen in het bestaande systeem te installeren, zonder grote aanpassingen aan bijvoorbeeld radiatoren. evoyo houdt bewoners en woningcorporaties of VvE’s op tijd op de hoogte van wat er gaat gebeuren. Bewoners zullen daardoor nauwelijks overlast ondervinden en merken geen verschil in hun warmtetoevoer.

Het resultaat? Een duurzame besparing op de energienota van huurders en minder CO2-uitstoot.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bezit? Neem gerust contact met ons op. Dan maken we samen een plan voor de toekomst.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp