Alles wat je moet weten over warmtepompen in de zomer

Home
/
Blog
/
Alles wat je moet weten over warmtepompen in de zomer

Een warme woning in de winter en een frisse woning in de zomer. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar met een water/water-warmtepomp is het mogelijk. Want zoals sommige airco’s kunnen verwarmen, zo kan een warmtepomp ook koelen. Hoe warmtepompen in de zomer werken, leggen we je in dit artikel uit.

Passieve en actieve koeling

Hoe een warmtepomp koelt, hangt af van het gekozen systeem en het type bron dat je gebruikt. We maken daarin onderscheid tussen ‘passief’ en ‘actief’ koelen. Bij een water/water-warmtepomp met een bodembron spreken we over passieve koeling. We noemen het ‘passief’ omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de compressor.

Bij een lucht/water-warmtepomp is er sprake van actieve koeling. In feite werkt de lucht/water-warmtepomp hierbij net als een airco. In de warmtepomp zelf wordt de werking omgedraaid: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht. Omdat bij dit proces de compressor wordt gebruikt, verbruikt deze warmtepomp meer elektriciteit dan een pomp met passieve koeling en is hierdoor qua energieverbruik vergelijkbaar met een airco. Heb je zonnepanelen op je woning die in de zomer veel stroom leveren? Dan kun je die mooi gebruiken voor het stroomverbruik van de warmtepomp die aan het koelen is.

Elektrische bijverwarming

Maar net zoals bij een koelkast die in een warme ruimte staat, zal een warmtepomp bij zeer lage temperaturen wel harder moeten werken. Hij verbruikt daarbij meer energie, waardoor het rendement, uitgedrukt in de COP-waarde (Coefficient of Performance) van de lucht/water-warmtepomp, tijdens de winter wat lager ligt. Nu kan het voorkomen dat bij zeer lage buitentemperaturen de bron toch niet meer voldoende energie kan leveren. In dat geval schakelt de warmtepomp automatisch de elektrische bijverwarming in. De elektrische bijverwarming zorgt ervoor dat het tekort aan energie wordt aangevuld, zodat het comfort in de woning en het warme tapwater gewaarborgd zijn.

Koelen met een water/water-warmtepomp voor een extra hoog rendement

De vloerverwarming aanzetten is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt bij zomerse temperaturen. Maar in de zomer kun je de vloerverwarming omschakelen naar vloerkoeling. In plaats van warm water laat de water/water-warmtepomp dan koud water door het systeem stromen. Dit koude water laat de temperatuur in huis tijdens de warme zomermaanden met ongeveer 3 à 4 °C zakken en dat ook nog eens op een heel energiezuinige manier. In de winter haalt de water/water-warmtepomp energie uit de grond om het huis mee te verwarmen. In de zomer haalt de bron daarentegen de warmte uit het huis en geeft die vervolgens terug aan de bodem. Een extra interessante bijkomstigheid is dat het koelen in de zomer de bodembron verwarmt, wat resulteert in een hoger rendement in de winterperiode.

Koelproces

Het instellen van de water/water-warmtepomp om te koelen kan heel eenvoudig door de nieuwe gewenste temperatuur in te stellen. De warmtepomp start dan vanzelf als koelsysteem op en laat het koude water rechtstreeks door het huis stromen, dit water warmt op als het door het afgiftesysteem stroomt en onttrekt op deze manier warmte aan de woning. Doe je dit, dan wordt je woning optimaal gekoeld en als het buiten 30 °C is, zal de temperatuur in de woning ongeveer 22 °C bedragen. Een stuk comfortabeler! Houd er wel rekening mee dat het te bereiken koeleffect afhankelijk is van een aantal factoren, waaronder de hoeveelheid zonnewarmte die door het glas naar binnen komt, de interne warmteontwikkeling en het ventilatieniveau.

Wil je meer weten over de werking van warmtepompen in de zomer of waarom het een slimme keuze is om van je huis een e-home te maken? Neem dan contact met ons op. Wij delen met plezier onze kennis en ervaring. Samen versnellen we de energietransitie.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp