Alles wat je moet weten over zonnepanelen in de winter

Home
/
Blog
/
Alles wat je moet weten over zonnepanelen in de winter

Zoals de naam doet vermoeden werken zonnepanelen op (zon)licht. Veel mensen stellen ons dan ook de vraag: zijn zonnepanelen in de herfst en winter nog wel rendabel? Gelukkig kunnen we hier kort over zijn: ja, ook in de herfst en winter zijn zonnepanelen een slimme keuze. Hoe rendabel ze in de winter zijn en hoe je met zaken als bijvoorbeeld sneeuw om moet gaan, lees je in dit artikel.

Zonne-energie per seizoen

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zouden zijn, is een groot misverstand. Ze werken niet op zonlicht, maar op licht, en werken daarmee dus ook bij bewolkt weer. Uiteraard ligt de opbrengstpiek in de lente en zomer, tussen maart en oktober. Maar ook in de wintermaanden is er straling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst leveren. Het systeem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, de koude maanden zijn verantwoordelijk voor zo’n 30% van de jaarlijkse energieopbrengst. Mits er geen sneeuw op ligt.

Sneeuw en zonnepanelen

In Nederland valt er vrijwel elke winter wel een keer sneeuw. Soms blijft die lang liggen en soms maar enkele dagen. Nu klinkt het misschien een beetje vreemd, maar sneeuw en zonnepanelen gaan heel goed samen. Sneeuw zorgt vaak zelfs voor een hogere opbrengst! Sneeuw weerkaatst namelijk licht, waardoor de panelen nog meer zonlicht op kunnen vangen. Dus een laagje sneeuw rondom de panelen? Perfect! Althans, zolang de sneeuw niet óp de panelen blijft liggen.

Een sneeuwlaag op de panelen kan er namelijk voor zorgen dat het systeem niet werkt. Zelfs een klein laagje sneeuw kan er al voor zorgen dat ze onvoldoende licht opvangen en hierdoor (tijdelijk) geen stroom opwekken. Dit betekent echter niet dat je na iedere sneeuwbui de panelen moet schoonmaken. Over het algemeen verdwijnt in Nederland de sneeuw al redelijk snel en in principe beschadigt de sneeuw de panelen niet.

Slimme keuze: zonnepanelen in de winter installeren

Hoewel zonnepanelen in de winterperiode dus bij lange na niet zo effectief zijn als in de zomermaanden, zijn ze wat ons betreft zeker de moeite waard. Als je op jaarbasis kijkt, zie je toch dat een groot gedeelte van je elektriciteit in de wintermaanden wordt opgewekt. De winterperiode is misschien ook wel de beste periode om zonnepanelen te installeren. Want je huis nu transformeren in een e-home betekent dat je straks helemaal up-and-running bent in de topmaanden met de meeste opbrengst.

Onderhoud en veiligheid in de winter

Blijft de sneeuw ergens in de komende wintermaanden langer liggen dan verwacht en maak je je zorgen over je stroomvoorziening? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Tijdens kantooruren zijn we bereikbaar op: 085 822 0300. Stuur je liever een mail? Dan kan dit naar klanten@evoyo.nl.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp