Een overbelast stroomnet hoeft de energietransitie niet af te remmen

Home
/
Blog
/
Een overbelast stroomnet hoeft de energietransitie niet af te remmen

De afgelopen 10 jaar is in Nederland de hoeveelheid stroom die afkomstig is van zonnepanelen 100 keer zo groot geworden. Het gevolg: het stroomnet kan het niet meer aan. Om de groei van zonne-energie af te vlakken roepen netbeheerders op om de subsidie op zonnepanelen sneller af te bouwen. Maar waarom zou je iets wat de energietransitie versnelt stopzetten? Helemaal als dat niet nodig hoeft te zijn.

Hinder van ons eigen succes?

Het elektriciteitsnet is vol. En dat terwijl we nu juist snel willen overstappen op duurzame energie.Hoe komt dat? Eigenlijk is de simpele reden dat Nederland steeds duurzamer wordt. We worden onafhankelijk van eindige bronnen van energie, zoals aardgas en aardolie. We stappen massaal over op hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. Door de steeds hogere druk op ons stroomnet kunnen hele delen van ons netwerk dit niet meer aan. Nederland lijkt hierdoor slachtoffer te worden van zijn eigen duurzame succes.

Wat gebeurt er bij overbelasting van het stroomnet?

Wanneer de druk te hoog is, schakelen de zonnepaneelsystemen tijdelijk uit. Dit gebeurt vooral op momenten waar veel mensen stroom met zonnepanelen opwekken, zoals in de zomer. De zonnepanelen leveren dan geen elektriciteit meer aan het net. Dat is een beveiliging van de netbeheerders om ervoor te zorgen dat er geen spanningsproblemen op het elektriciteitsnet ontstaan. Maar hierdoor lopen eigenaren van zonnepanelen steeds vaker inkomsten mis. Om overbelasting te voorkomen kunnen ze op piekmomenten geen stroom opwekken of terugleveren aan het net, wat hun normaal gesproken geld oplevert.

Salderingsregeling

Zonnestroom die bewoners zelf niet gebruiken, leveren ze namelijk aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgen zonnepaneelbezitters een gunstig tarief voor de stroom die ze leveren. De stroom die ze zelf opwekken mogen ze wegstrepen (salderen) tegen de stroom die ze afnemen van het energiebedrijf. Gunstig, want dat mag tegen hetzelfde tarief: 22 cent per KwH, inclusief alle belastingen. Door de tijdelijke uitschakeling kunnen eigenaren geen gebruik maken van hun zonnestroom die zij zelf opwekken. Ze worden gedwongen om reguliere stroom af te nemen van het net. Het financiële voordeel van zelf energie opwekken valt hierdoor weg. En omdat vanaf medio 2023 de salderingsregeling waarschijnlijk zal worden afgebouwd, vragen steeds meer huiseigenaren zich af of het verstandig is om nog zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook wanneer met de afbouw wordt begonnen, is investeren in zonnepanelen een goed idee. Samen kunnen we namelijk overbelasting van het stroomnet voorkomen.

Tips om overbelasting van het stroomnet te voorkomen

Om te voorkomen dat in de toekomst het stroomnet nog meer wordt overbelast, deelde Netbeheer Nederland al een aantal praktische tips:

  • Meld je zonnepanelen aan bij je netbeheerder. Niet alleen om de terugleververgoeding te krijgen, maar ook omdat de netbeheerder dan een goed beeld krijgt van waar zonnepanelen liggen. De netbeheerder kan dan op tijd een dikkere kabel aanleggen.
  • Overweeg om zonnepanelen op het oosten of westen te plaatsen. Zonnepanelen op het zuiden leveren meer op, maar hebben hun piek midden op de dag. Dat is het moment waarop veel mensen niet thuis zijn en het teveel aan energie naar het net wordt doorgezet .Met zonnepanelen op het oosten of westen wek je elektriciteit op aan het begin en aan het einde van de dag. Zo kun je de opgewekte stroom direct zelf verbruiken wanneer je thuis bent.
  • Gebruik je zelf opgewekte stroom. Zorg dat je apparaten zoals een vaatwasser of een wasmachine zo programmeert dat ze draaien op momenten dat je zonnepanelen veel elektriciteit opwekken. Heb je een elektrische auto? Laad je auto op wanneer de zon schijnt.

Die laatste tip klinkt gemakkelijker dan het in de praktijk vaak is. Niet iedereen is immers altijd thuis op de momenten dat de zon schijnt. Maar daar is gelukkig een oplossing voor: de thuisbatterij.

Extra tip: thuisbatterijen

Met een thuisbatterij kun je stroom opslaan om die op een later moment te gebruiken. Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is eigenlijk niets anders dan een grote oplaadbare batterij. Gemiddeld gebruik je 30 tot 50 procent van je stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent. In Nederland is de thuisbatterij nog niet heel populair, nauwelijks vijftienhonderd consumenten hebben er een, maar in de landen om ons heen zijn thuisbatterijen al doodnormaal. Bijna 70 procent van de Duitse consumenten koopt batterijen bij hun zonnepanelen en ook in België neemt de markt een forse vlucht sinds de salderingsregeling er is afgeschaft. Daar kun je nu zelfs een thuisbatterij bij Ikea kopen.

Een thuisbatterij zonder hoge investeringen

De reden waarom de thuisbatterij hier nog niet zo populair is, laat zich raden, maar grote kans dat dit komt door een gebrek aan kennis en de investeringskosten. Om de financiële drempel weg te nemen pleiten VVD en ChristenUnie op dit moment voor subsidie voor thuisbatterijen en ook wij zijn druk bezig om thuisbatterijen op te nemen in ons e-home-abonnement. Voor een thuisbatterij in je e-home hoef je zelf geen hoge investeringen te doen: voor een vast bedrag per maand kun je die bij ons *huren (tijdelijk niet beschikbaar). Dat noemen wij slim bezit! Het gemak en comfort van een duurzaam huis, zonder dat je daar omkijken naar hebt.

Meer weten over zonnestroom?

Wil je meer weten over zonnepanelen of advies over hoe ook jij kunt bijdragen aan het verlagen van de druk op het stroomnet, terwijl je tegelijkertijd een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het versnellen van de energietransitie? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We praten je met plezier helemaal bij.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp