Daikin Altherma R Hybrid

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Het gaat allemaal net even anders. We vertellen je daarom graag hoe je jouw Daikin Altherma R Hybrid het best kan gebruiken. Van het instellen van de temperatuur voor de woning, tot wat je kunt doen bij een storing.

Home
/
Handleidingen
/
Daikin Altherma R Hybrid

Bediening

De Daikin Altherma R Hybrid werkt samen met de cv-ketel en je kan dus gewoon de temperatuur instellen met je thermostaat. De thermostaat van de Daikin Hybrid warmtepomp is de Daikin EkruCBL.

Instellingen

Temperatuur instellen Altherma R

Een (hybride) warmtepomp verbruikte de minste energie bij een constante temperatuur. Kies een lage temperatuur waar jij je zo comfortabel bij voelt om de grootste besparing te behalen. Als de temperatuur namelijk te veel zakt, schakelt voor snelle opwarming de CV-ketel eerder bij om de woning weer op temperatuur te krijgen. Dit is nadelig voor je gasbesparing.

 1. Klik op de menu knop rechtsonder en ga met het pijltje naar beneden naar ‘Gebruikersinstellingen’ en klik op OK.
 2. Klik opnieuw op het pijltje naar beneden om naar ‘Voorgeprogrammeerde waarden’ te gaan en klik weer op OK.
 3. Klik op OK om ‘Kamertemperatuur’ te selecteren.
 4. Je kunt hier de temperatuur voor de ‘Comfort’ en de ‘Eco’ stand voor verwarming (en eventueel koeling) instellen. Door op het pijltje naar boven of naar beneden te drukken zal de temperatuur met 0,5°C worden verhoogd of verlaagd. Klik op OK om te bevestigen.
 5. Klik als je klaar bent op het huisje linksonder om terug te gaan naar het hoofdmenu.

De warmtepomp kan zelf bepalen of koelen of verwarmen wordt ingeschakeld. Ga hiervoor via het menu naar ‘Bedrijfsmodus’ en kies voor ‘Automatisch’. Wanneer de verkoeling aangaat wordt de ingestelde temperatuur automatisch één graad hoger. Zo wordt voorkomen dat de thermostaat steeds tussen verwarmen en koelen zal wisselen. Het is niet mogelijk om de koelfunctie uit te zetten.

Vakantiemodus instellen Altherma R

Wanneer je langer dan 2 dagen niet thuis bent, kan het wel voordelig zijn voor je energie besparing om de temperatuur wat lager te zetten. Je kunt hiervoor de vakantiemodus instellen. Stop de modus ongeveer één dag voordat je terugkomt, zodat er meer tijd is om de woning alvast op temperatuur te krijgen.

 1. Klik op de menu knop rechts onderin en ga met het pijltje naar beneden naar ‘Vakantie’ en klik op OK.
 2. Klik opnieuw op het pijltje naar beneden om naar ‘Vakantiestand’ te gaan en klik weer op OK.
 3. Kies ‘Elders’ door op het pijltje naar boven of beneden te drukken. Bevestig met OK.
 4. Klik opnieuw op het pijltje naar beneden om naar ‘Van’ te gaan en klik weer op OK. Met het pijltje omhoog of naar beneden kan je de gewenste dag, maand en maand kiezen. Met de pijltjes opzij kan je wisselen tussen dag, maand of jaar. Klik op OK als je klaar bent.
 5. Herhaal bovenstaande stap, maar ga naar ‘Tot’ in plaats van naar ‘Van’.
 6. Zorg dat ‘Bedrijfsmodus’ op ‘Verwarming’ staat. Stel vervolgens bij ‘Verwarming’ de ‘Eco’ stand in.
 7. Zet als laatste ‘Vakantie’ op ‘Ja’ staat. Klik als je klaar bent op het huisje linksonder om terug te gaan naar het hoofdmenu.

De vakantiemodus zal nu automatisch in- en weer uitschakelen op de door jou ingestelde dagen.

Stille modus instellen Altherma R

De stille modus wordt gebruikt om het geluidsniveau van de buitenunit voor een bepaalde tijd te verlagen, bijvoorbeeld ’s nachts. In deze modus wordt het toerental van de compressor verlaagd. Hierdoor kan wel het comfort minder worden en/of je energiekosten hoger.

 1. Klik op de menu knop rechts onderin en ga met het pijltje naar beneden naar ‘Geluidsarme stand’ en klik op OK.
 2. Klik opnieuw op het pijltje naar beneden om naar ‘Vakantiestand’ te gaan en klik weer op OK.
 3. Kies het gewenste geluidsniveau. Er is keuze uit drie levels:
  • Level 1. Meest stille onder alle omstandigheden, gebrek aan vermogen is mogelijk.
  • Level 2. Midden geluidsarme stand.
  • Level 3. Minst stille. Wanneer nodig zal de unit meer geluid maken.
 4. Klik als je klaar bent op het huisje linksonder om terug te keren naar het hoofdmenu.

Wijzig nooit andere instellingen zonder advies van ons. Dit kan namelijk invloed hebben op de werking en garantie van het apparaat.

Energietarieven invoeren Altherma R

De spaarstand wordt door de installateur ingesteld en kan ecologisch of economisch zijn. Je warmtepomp staat standaard op de spaarstand ‘Economisch’ ingesteld. In de stand ‘Economisch’ optimaliseert het systeem je energiekosten op basis van je energieprijzen. Je kunt zelf het programma verbeteren door je eigen energietarieven in te voeren.

 1. Klik op de menu knop rechtsonder en ga met het pijltje naar beneden naar ‘Gebruikersinstellingen’ en klik op OK.
 2. Klik opnieuw op het pijltje naar beneden om naar ‘Voorgeprogrammeerde waarden’ te gaan en klik weer op OK.
 3. Je kunt hier met de pijl omhoog en naar beneden bij ‘Elektriciteitsprijs’ je prijzen voor stroom voor ‘Hoog’, ‘Middel’ en ‘Laag’ en bij ‘Brandstofprijs’ je prijs voor gas invullen. De prijzen kunnen van 0.00 tot 990 €/kWh tot twee cijfers achter de komma ingesteld worden.
 4. Klik op OK om te bevestigen. Klik als je klaar bent op het huisje linksonder om terug te gaan naar het hoofdmenu.

Daikin is een internationaal merk en daarom worden zowel de stroomprijs als de gasprijs in kilowattuur (kWh) uitgedrukt. Alleen wordt in Nederland de prijs van gas uitgedrukt in m3. Om de gasprijs per m3 om te rekenen naar kWh, deel je de m3 prijs door 8,7 en kan je de uitkomst in het systeem invullen.

Wijzig nooit andere instellingen zonder advies van ons. Dit kan namelijk invloed hebben op de werking en garantie van het apparaat.

Onderhoud

Het is belangrijk dat je zelf in de gaten houdt of de warmtepomp goed werkt. Sommige zaken kunnen namelijk niet op afstand gecontroleerd worden. Controleer daarom regelmatig op afwijkende geluiden, lekkages aan de onderdelen of leidingen en roestvorming. Neem bij een afwijking contact met ons op.

Voor onderhoud en reparaties is het van belang dat de warmtepomp toegankelijk is. Zorg ervoor dat monteurs er altijd makkelijk bij kunnen.

Buitenunit schoonmaken

Het is belangrijk om de buitenunit vrij te houden van bladeren en andere spullen die de luchtdoorgang kunnen beperken. Dit is nadelig voor de prestaties van de warmtepomp. Je kunt dit het beste doen met een bezem en vochtige doek.

Bijvullen en ontluchten

Het systeem werkt optimaal bij een druk tussen de 1,5 en 2 bar. Wanneer de druk in het cv-systeem onder de 1,0 bar komt, dan is het tijd om bij te vullen. Als de druk te laag is verschijnt de storingscode HJ-08 in beeld. Zorg dat er bij bijvullen zo min mogelijk lucht bij komt. De binnenunit zal zelf ontluchten (indien de automatische ontluchter op staat), maar bij te veel lucht kan de druk weer te laag worden. In de video leggen we uit hoe je dit zelf goed kunt doen met de bijgeleverde vulslang.

Storingen

Een storing is zichtbaar op de thermostaat. Veel meldingen verdwijnen vanzelf weer. Wacht daarom altijd eerst even af. Controleer ook altijd of er voldoende radiatoren of groepen van de vloerverwarming open staan.

Resetten

Wanneer de storing blijft, kan je proberen de warmtepomp te resetten.

 • Haal het binnendeel van de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen. Of door de bijbehorende groep in de groepenkasten uit te schakelen, als je warmtepomp aan een eigen groep is aangesloten.
 • Wacht minimaal 1 minuut voordat je het binnendeel weer van stroom voorziet. Het probleem is opgelost als de melding is verdwenen.

Blijft de melding staan? Neem dan contact met ons op.

Storing melden

Is na resetten de storing niet opgelost? Stuur dan een e-mail naar evoyo met een foto van het display van de thermostaat. Bij een storing staat er een 🛈 op het scherm. Druk op de Info-knop linksboven om de storing zichtbaar te krijgen. Zo kunnen we de storing zo snel mogelijk oplossen.

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden?

Stuur dan een e-mail of bel ons.

Chat met ons
Stel je vraag en krijg meteen een antwoord.
Direct antwoord

Stel je vraag aan een van onze medewerkers. We staan op werkdagen voor je klaar tussen 09:00 – 17:00 uur.

Telefoon
Je kunt ons bereiken op 010 - 899 52 48
Bereikbaar

Tijdens kantooruren zijn wij bereikbaar op 010 – 899 52 48

Val je onder de overname van Duurzaam Opgewekt? Neem dan contact op via 085 – 400 40 40

E-mail
Je kunt een e-mail sturen naar service@evoyo.com
bereikbaar

Particuliere klanten kunnen e-mailen naar service@evoyo.com.

Ben je een zakelijke klant en val je onder de overname van Duurzaam Opgewekt? Stuur dan een e-mail naar klantzaken@duurzaamopgewekt.nl.

 

Vul het contactformulier in
Stel je vraag in het contactformulier
1 - 5 dagen

Stel je vraag via ons contactformulier. We doen ons best om zo snel mogelijk contact met je op te nemen.

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp