Voordelig duurzaam verwarmen

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht en bestaat uit twee onderdelen: een ‘buitenunit’ en een ‘binnenunit’.

De buitenunit is een grote ventilator die lijkt op de buitenunit van een airco. Hij werkt ook op een vergelijkbare manier. De binnenunit wordt meestal direct naast of onder de cv-ketel gehangen.

Een hybride warmtepomp werkt samen met de reguliere cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor de verwarming. De cv-ketel zorgt voor warm (tap)water en springt bij voor de verwarming op (heel) koude dagen.

Formaat binnenunit:

Past in bijna ieder huis

Voor een hybride warmtepomp hoeft je huis niet per se heel goed geïsoleerd te zijn. ‘Als je overal iets van isolatie hebt, is dat al voldoende’ aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Een hybride warmtepomp werkt samen met elke reguliere cv-ketel en verwarming. Heb je (deels) vloerverwarming in je woning? Dan wordt de temperatuur mooi constant gehouden en hoeft de cv-ketel minder bij te springen. Dit heeft een extra positief effect op de terugverdientijd van de warmtepomp.

Hoeveel bespaart een warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks tot wel 70% op je gasverbruik. En dat zonder eerst ingrijpend te hoeven verbouwen.

De hybride warmtepompen van econic werken samen met elk merk cv-ketel. De cv-ketel wordt alleen nog ingeschakeld bij extreem koude dagen en voor het verwarmen van warm tapwater. Daardoor verminder je je gasverbruik én CO2-uitstoot. Door de hoge gasprijzen is een hybride warmtepomp nu extra interessant!

Wat is het financiële voordeel van een hybride warmtepomp?

De besparing hangt af per woning en gezin. Ook hangt het af van (toekomstige) energieprijzen. Maar om een beeld te schetsen volgen we dit rekenvoorbeeld:

In dit voorbeeld nemen we een woning van 2 personen die 3.190kWh per jaar gebruiken en 1380m3 gas. In dit geval wordt met de hybride warmtepomp 937m3 gas per jaar bespaard. Met een gasprijs van €1,56 cent levert dit een besparing op van €1.462. De 2.200 kWh die de warmtepomp verbruikt kost met een stroomprijs van €0,36 * €792 per jaar. Daarmee bespaart de warmtepomp per jaar €670.

Ook verdienen met een hybride warmtepomp?

  • Bespaar tot 70% op je gasverbruik
  • Advies op maat
  • Meteen een indicatieve offerte
  • Besparing per maand inzichtelijk
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp