Onze warmtetarieven voor 2023 zijn bekend

Home
/
Blog
/
Onze warmtetarieven voor 2023 zijn bekend

Op 1 januari 2023 gaan de warmtetarieven omhoog. Dit komt door de grote stijging van gas- en stroomprijzen op de markt. In dit bericht leggen we uit hoe dat zit en wat dit betekent voor klanten van evoyo.

evoyo heeft de warmtetarieven voor 2023 voor haar klanten vastgesteld. Deze tarieven zijn gebaseerd op de maximumtarieven van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die op 9 december j.l. zijn vastgesteld.

‘Niet meer dan anders’-principe

Bij het bepalen van deze tarieven gaat ACM uit van het ‘niet meer dan anders’-principe. Dit betekent dat de prijzen voor warmte zijn gekoppeld aan die voor gas. Door dit principe betalen klanten voor warmte niet meer dan voor verwarming met een cv-ketel op aardgas. Maar dat betekent ook: als de prijzen voor gas stijgen, dan stijgen de maximale tarieven voor warmte. Dit is terug te zien in de warmtetarieven voor 2023.

Uitleg prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in voor warmte. Tot een verbruik van 37 gigajoule (GJ) betalen klanten € 47,38 per GJ. Verbruiken klanten meer? Dan betalen zij de tarieven van evoyo.

Btw-wijziging

Vanwege het prijsplafond vervalt de tijdelijke regeling van het verlaagde btw-tarief per 1 januari 2023. De overheid heeft in 2022 tijdelijk de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Dit geldt voor stroom, gas en warmte. Met deze verlaging werden de gevolgen van stijgende energieprijzen verzacht. Vanaf 1 januari 2023 betalen alle huishoudens weer 21% btw op hun energie.

evoyo volgt de maximumtarieven

Om warmte op te wekken koopt evoyo energie in. Daarvoor zijn we afhankelijk van de energiemarkt, die nu te maken heeft met gestegen prijzen. Door de stijging in de energietarieven zijn ook onze kosten gestegen. Voor het maken van duurzame warmte is namelijk stroom, en voor een aantal oudere systemen ook gas, nodig.

Om onze klanten ook volgend jaar warmte te kunnen leveren, heeft evoyo gas en elektriciteit moeten inkopen tegen de hogere prijzen op de energiemarkt. Daarom is evoyo genoodzaakt om de maximale tarieven van Autoriteit Consument & Markt (ACM) te volgen.

Wat betekent dit voor u?

Bent u klant bij evoyo? Dan ontvangt u op korte termijn het overzicht van uw tarieven voor 2023. Heeft u vragen over wat dit voor u betekent? Dan vindt u hier een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp