Zeewaarts

Home
/
Projecten
/
Zeewaarts

Aan de rand van de Kennemerduinen, op de plek van de gesloopte hoogbouwflat zijn in 2013 drie nieuwe woontorens gebouwd. De torens bestaan uit 34 of 35 appartementen, verdeeld over acht woonlagen. evoyo bedacht het duurzame energieconcept en verzorgt de financiële, technische en organisatorische exploitatie.

De drie torens zijn genoemd naar de ‘gemoedstoestanden’ van de zee, de waker, de dromer en de slaper. Twee van de drie torens bevatten sociale en markthuur woningen, de derde toren bevat enkel koop appartementen. Zowel de huurwoningen als de koopwoningen worden vanuit de centrale technische ruimte gevoed met duurzame warmte, koude en warm tapwater.

Woningbedrijf Velsen was eigenaar van de grond en opdrachtgever bij de bouw van de 3 torens. evoyo bedacht het duurzame energieconcept en voerde in nauw overleg directie over de bouw. Woningbedrijf Velsen bracht de installatie onder in hun eigen energie afdeling, IJbron. Sinds de oplevering medio 2013 verzorgt evoyo in opdracht van Woningbedrijf Velsen de financiële, technische en organisatorische exploitatie.

Het duurzame evoyo-concept

De levering van warmte, koude en warm tapwater wordt verzorgt vanuit de centrale technische ruimte. Basis voor deze levering zijn de energie uit de bodem en de zon. Basis voor de warmtevoorziening is de open (mono)bron. Deze bron levert primair de warmte voor verwarming van de woningen. De in de centrale technische ruimte in toren 2 opgestelde warmtepomp maakt de bodemwarmte bruikbaar voor verwarming van de woningen. Op het dak van blok 2 zijn 100 m2 vacuümbuis collectoren geplaatst. Deze collectoren zetten zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van het warme tapwater.

Het resultaat

De woningen zijn geheel uitgevoerd met vloerverwarming. In de winter voeren we warm water door deze leidingen voor een comfortabele verwarming van de woningen. De temperatuur van dit warme water is weersafhankelijk, bij koud weer stroomt er warmer water door de woningen dan bij hogere buiten temperaturen. In de zomer stroomt er koud water door de vloerleidingen waardoor de binnentemperatuur enkele graden lager is dan de buitentemperatuur. Een comfortabele koeling van de woningen geeft een comfortabele plus in het wooncomfort.

De exploitatie

Het warmteverbruik voor ruimteverwarming wordt bepaald door gebruikersgedrag, gezinssamenstelling, de buitentemperatuur, weersomstandigheden als wind en regen en natuurlijk door de bouwkundige staat en kenmerken van een gebouw. Het verbruik aan warm tapwater is volledig afhankelijk van gezinssamenstelling en gebruikersgedrag.

Specificaties, voordelen bewoners en opdrachtgever

Specificaties

 • Open monobron
 • 130 kW Alpha InnoTec Warmtepomp, 2 buffervaten à 1500 liter en naverwarmers
 • 100 m2 vacuümbuis collectoren, 3x 1000 liter buffervat zonlicht
 • Distributienet voor verwarmen, koelen en warm tapwater
 • Niet alleen warm tapwater en warmte, ook mogelijkheid koelen

Voordelen voor de bewoner

 • Comfortabele warmte en koude door vloerleidingen
 • Extra ruimte in de woningen door centrale opstelling van de installatie
 • Extra ruimte in de woningen door ontbreken van radiatoren
 • Zowel koelen als verwarmen van de woningen
 • Onderhoud in de technische ruimte i.p.v. in de woning

Voordelen opdrachtgever

 • Goede samenwerking met gespecialiseerde partij voor uitvoering én exploitatie
 • Toekomstbestendig en duurzaam woningbestand
 • Besparing op CO2 uitstoot
Deel dit project op

Zeewaarts

Locatie
IJmuiden
In samenwerking met
Woningbedrijf Velsen
Oplevering
2016
Type
Nieuwbouw
Oplossingen
Vacuümbuis zonnecollectoren
Open bodembron
Meer informatie over dit project?
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp