In wat voor type woning past een hybride warmtepomp?

Home
/
Blog
/
In wat voor type woning past een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is geschikt voor veel woningen: ook voor woningen die (nog) niet volledig geïsoleerd zijn. Dat komt door de samenwerking met de cv-ketel, die bijspringt op heel koude dagen. Maar laten we inzoomen: voor welke type woning werkt een hybride warmtepomp zeker?

Voor welke type woning is een hybride warmtepomp mogelijk?

Je kunt de volgende vuistregel aanhouden: de meeste woningen met een bouwjaar vanaf 1960 hebben voldoende isolatie. Huizen vanaf 2000 zijn vaak goed geïsoleerd. Een hybride pomp is in beide gevallen geschikt. Bij oudere huizen zal de gasbesparing wat lager uitvallen. Je kunt natuurlijk voor een hybride warmtepomp kiezen en vervolgens meteen de isolatie in huis aan laten pakken voor beter resultaat.

Hoeveel ruimte is er nodig voor een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De precieze afmetingen zijn afhankelijk van het merk en type. De binnenunit wordt vlakbij de cv-ketel geplaatst. Voor de buitenunit is de eis dat deze minimaal drie meter van de erfgrens met de buren moet staan, afhankelijk van het feit of dan aan de geluidseisen is voldaan. Ook moet er vrije toevoer van lucht zijn, zodat het systeem goed kan werken. De installateur gaat op zoek naar de beste plek.

 

Waar moet je op letten?

Een hybride warmtepomp kan je veel duurzame en financiële voordelen opleveren. Houd er wel rekening mee dat een hybride pomp elektrisch werkt. Dat betekent dat je gasverbruik omlaag gaat, maar je stroomverbruik omhoog. Netto bespaar je echter alsnog een flink bedrag. En wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen zit je al helemaal goed!

Qua kosten varieert de aanschaf en installatie tussen de 6000 en 8000 euro. Een flink bedrag, maar weet dat je subsidie kunt krijgen na de aanschaf. De ISDE-subsidie ligt tussen de 2400 en 2850 euro. Bovendien zorgt meer isolatie dat je hem sneller terugverdiend.

Ben ik verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen?

Vooralsnog is een hybride warmtepomp niet verplicht. Wel heeft het kabinet per 2026, met het oog op de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen, besloten tot een verplichte aanschaf van een hybride warmtepomp wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. Met deze wetgeving gaan we onze huizen duurzamer en betaalbaarder verwarmen. Er is echter nog onduidelijkheid over de precieze invulling van de maatregel. Op dit moment zijn er nog discussies gaande over de doelstellingen en voor wie en in welke situaties de verplichting gaat gelden, en welke uitzonderingen er komen. Hierover wordt in de komende maanden meer duidelijkheid verwacht.

Heb je interesse in een hybride warmtepomp? Neem hier contact met ons op, of klik op de oranje knop hieronder. Wij staan graag voor je klaar!

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp