Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Home
/
Blog
/
Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Vanaf 2026 zijn hybride warmtepompen de standaard. Bij evoyo wachten we daar niet op. Om de energietransitie te versnellen installeren we nu al dagelijks hybride warmtepompen. Zo helpen we huiseigenaren om hun CO2-uitstoot terug te dringen én te besparen op hun energierekening. Maar hoe werkt een hybride warmtepomp eigenlijk?

‘Hybride’ staat voor de samenwerking met de cv-ketel. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor de verwarming bij jou thuis, de cv-ketel regelt warm tapwater. Op winterse dagen met temperaturen onder nul, kan de warmtepomp soms onvoldoende warmte uit de buitenlucht halen. Op die momenten springt de cv-ketel ook voor de verwarming bij. Hierdoor ben je te allen tijde verzekerd van een aangename kamertemperatuur én warm water.

Werking hybride warmtepomp en cv-ketel

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar in de basis is de werking hetzelfde. De buitenunit (het onderdeel van de warmtepomp dat buiten wordt geplaatst) zuigt lucht aan. Energie uit de lucht wordt overgegeven aan het koudemiddel in de buitenunit. Het koudemiddel wordt door een compressor op een hogere druk gebracht, waarbij ook de temperatuur ervan enorm toeneemt. Het koudemiddel met de hoge temperatuur geeft nu in de binnenunit de warmte weer over aan het cv-water door gebruik te maken van een warmtewisselaar. Het cv-water verwarmt vervolgens op normale wijze de woning.

Verschil All-Electric warmtepomp en hybride warmtepomp

Het eerste verschil is het meest voor de hand liggend: waar een hybride warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel, doet een All-Electric warmtepomp alles zelf. De All-Electric warmtepomp werkt volledig op stroom en maakt net als de hybride variant vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. De All-Electric warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater en heeft hiervoor een groot tapwaterreservoir nodig. Mits je ook elektrisch kookt, is een gasaansluiting niet langer nodig.

Wel is het belangrijk ook de andere verschillen in acht te nemen. Zo liggen de investeringskosten voor een All-Electric warmtepomp een stuk hoger, en is de installatie uitgebreider. Een All-Electric pomp neemt meer ruimte in omdat het een groot tapwaterreservoir heeft. Daarnaast is een All-Electric warmtepomp alleen geschikt voor huizen met zeer goede isolatie. Dit komt door de maximale cv-water temperatuur die de All-Electric pomp kan behalen: rond de 55 °C. In een goed geïsoleerd huis is dit warm genoeg voor een prettige kamertemperatuur. In een huis met slechtere isolatie kan in de winter wel cv-water van 80 °C nodig zijn om de woning voldoende te verwarmen. Omdat veel huizen in de huidige staat niet voldoende geïsoleerd zijn voor een All-Electric warmtepomp, richt evoyo zich op dit moment op het hybride systeem.

Waarom is een hybride warmtepomp duurzaam?

De hybride warmtepomp gebruikt om de woning te verwarmen voor een deel elektra, maar haalt voor een nog veel groter deel de warmte uit de buitenlucht. En daarvan is genoeg beschikbaar. Een duurzaam proces, want hierdoor kun je tot wel 70% besparen op gas. Dit levert zo’n 30% afname in CO2-uitstoot op. In plaats van gas wordt er meer stroom verbruikt, maar zelfs met het toenemende stroomverbruik komen de totale energiekosten lager uit met het hybride systeem. Bovendien kan evoyo zonnepanelen plaatsen om het verhoogde stroomverbruik op te vangen. Dubbel groen!

Heb je vragen, dan kun je terecht bij veelgestelde vragen of bij onze klantenservice. Via deze pagina kun je een aanvraag indienen voor een hybride warmtepomp.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp