De warmtepomp, een slimme investering of (nu) nog niet?

Home
/
Blog
/
De warmtepomp, een slimme investering of (nu) nog niet?

In Nederland is de warmtepomp bepaald nog niet ingeburgerd: in hoogstens 200.000 van de bijna 8 miljoen huizen heeft die inmiddels een plekje gekregen. Maar mede dankzij prachtige publicaties in het NRC en het advies van minister Eric Wiebes aan de Nederlandse consument om geen traditionele cv-ketel meer aan te schaffen, neemt de interesse in warmtepompen enorm toe. Maar is het slim om nu al een investering in een warmtepomp te doen of kunnen huizenbezitters beter nog even wachten?

Alleen de beste partners geselecteerd

evoyo wil huiseigenaren helpen hun woning gasloos te maken en de warmtepomp is bewezen technologie die dit mogelijk maakt. Zo’n warmtepomp is in onze optiek een goede investering en het hart van een gasloos, all-electric e-home. In met name Zweden en Finland is het al jaren een gebruikelijke manier om een huis te verwarmen. Het is dan ook niet zo vreemd dat evoyo voor haar warmtepompen voor het partnership met NIBE Energietechniek heeft gekozen. Deze fabrikant/leverancier heeft als basis Zweden en is al een kleine 40 jaar bezig met de productie, ontwikkeling en levering van warmtepompen. NIBE is zelfs wereldmarktleider op het gebied van warmtepompen en boilers en beschikt dan ook over heel veel kennis en ervaring op het gebied van warmtepompinstallaties in de luxewoningbouw.

In een eerder interview vroegen wij al aan Erik Numan, Business Development Manager bij NIBE Energietechniek, wat de mogelijkheden zijn en hoe een warmtepomp precies werkt. Deze inzichten bundelen wij in deze blogpost met de tips uit het NRC-artikel om je een zo compleet mogelijk beeld te geven van de warmtepomp.

1. Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp kun je het best vergelijken met een omgekeerde koelkast. Deze maakt warmte in plaats van koude. De warmte wordt uit de buitenlucht of uit de grond gehaald; zelfs bij -20, ook al klinkt dat voor veel mensen gek. Een warmtepomp is comfort verhogend. Je stelt de gewenste temperatuur in, en de warmtepomp zorgt ervoor dat de binnentemperatuur altijd gelijk blijft. De warmtepomp bepaalt zelf op basis van de buitentemperatuur met hoeveel graden het verwarmingssysteem moet worden verwarmd. En wat veel mensen niet weten: de warmtepomp kan eventueel ook via de vloerverwarming en de radiatoren koelen in de zomer.

2. Uit welke typen warmtepompen kun je kiezen?

Voor particuliere woningen zijn er grofweg drie soorten warmtepompen:

De lucht/water-warmtepomp, die zijn warmte uit de buitenlucht haalt via een ventilator die naast het huis staat.
De bodem/grondwater-warmtepomp, die zijn warmte uit de bodem of uit opgepompt grondwater haalt.

Deze twee warmtepompen zijn ‘all-electric’ en gebruiken dus geen gas. Bij evoyo kijken wij altijd eerst naar de situatie van de woning voor de juiste variant wordt geselecteerd. Zo zien wij bijvoorbeeld dat een lucht/water-warmtepomp met name geschikt is voor bestaande woningen. Een bodemwarmtepomp wordt vooral in nieuwbouwwoningen toegepast.

De hybride warmtepomp, die in onze ogen meer een tijdelijke oplossing is omdat deze naast de gewone cv-ketel wordt geïnstalleerd. Die elektrische pomp verwarmt het huis, terwijl de cv-ketel warm water voor de kraan levert. En als de buitentemperatuur onder de 5 °C zakt, springt de cv-ketel bij voor de gewone verwarming en gebruik je dus nog steeds relatief veel fossiele brandstof.

3. Is een warmtepomp voor ieder huis geschikt?

Helaas nog niet. Voordat de warmtepomp kan worden geïnstalleerd is het belangrijk dat de woning voldoende geïsoleerd is. Een vuistregel is dat de woning minimaal een energielabel C of beter heeft alvorens over te kunnen stappen op een warmtepomp. Wij adviseren altijd om bij de renovatie van een bestaande woning goed te kijken naar de isolatie van gevel, dak en vloeren, maar vooral om de ramen te voorzien van HR++-glas. Anders wordt het simpel gezegd nooit comfortabel in huis en dat willen we voorkomen. Verder moet, om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, het verwarmingssysteem geschikt zijn om te verwarmen met lage temperatuur. Indien mogelijk is het ook raadzaam om vloerverwarming te laten aanleggen of om de bestaande radiatoren te vervangen door lagetemperatuurradiatoren.

4. Hoe zit het met geluidsoverlast?

Het belangrijkste om te weten is dat bij een lucht/water-warmtepomp de geluidsbron buiten staat. Als je buiten bent, kun je een licht zoemend geluid horen. Om dit tot een minimum te beperken werken wij met Nibe, dat een type lucht/water-warmtepomp heeft ontwikkeld dat extra stil is, maar 39 decibel op 2 meter afstand. De bodem/grondwater-warmtepomp, die veelal worden gebruikt voor nieuwbouwprojecten, staan wel binnen, maar die maken minder geluid dan een koelkast: 28dBa. Dat is dus fluisterstil.

5. Wat kost een warmtepomp?

Vanzelfsprekend zitten er prijsverschillen tussen de verschillende typen warmtepompen. Een lucht/water-warmtepomp met bijvoorbeeld 16 kW capaciteit zorgt al gauw, inclusief subsidie en installatie, voor een investering van € 17.000,-. Mede hierom heeft evoyo ‘slim bezit’ als centrale oplossing gekozen. Door te kiezen voor het membership van evoyo voorkom je zo’n soort grote investering en heb je wel de lusten, maar niet de lasten. In plaats van een warmtepomp aan te schaffen ‘lease’ je deze van evoyo en betaal je daarvoor een vaste maandelijkse membership fee van € 140,- inclusief onderhoud, 24/7 service, garantie en monitoring van het energieverbruik.

En als je bedenkt dat je deze fee betaalt uit een netto besparing op je energierekening van gemiddeld € 143,- per maand, dan klinkt de investering in een gasloze toekomst een stuk aantrekkelijker en slimmer. Mocht je je alsnog willen verdiepen in het aanschaffen van een warmtepomp, dan is ons advies om je niet te focussen op de aanschafprijs, maar goed te kijken naar het te verwachten elektriciteitsverbruik. Anders betaal je het uiteindelijk terug via een veel hogere rekening.

Is de warmtepomp een slimme investering of (nu) nog niet?

Is Nederland klaar voor de transitie van de cv-ketel naar de warmtepomp? evoyo vindt van wel en zorgt dat dit mogelijk is voor (bijna) iedereen. Een investering is niet nodig door ons membership. Maar of je ervoor kiest om nu over te stappen naar een gasloos huis of pas in een latere fase, besef wel alvast dat heel Nederland in de toekomst moet stoppen met aardgas. Dus mocht jouw cv-ketel binnenkort aan vervanging toe zijn, dan is het absoluut het overwegen waard om deze te vervangen door een warmtepomp. Ben jij klaar voor een e-home?

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp