Lantaarntjes

Home
/
Projecten
/
Lantaarntjes

Aan de rand van de Zeewijk in IJmuiden liggen drie blokken met elk 24 woningen. In overleg met de actieve bewonerscommissie heeft Woningbedrijf Velsen gekozen voor een renovatie van de woningen uit de jaren ‘60. evoyo bedacht het energieconcept en verzorgt de exploitatie.

Het duurzame evoyo-concept

De levering van warmte, koude en warm tapwater wordt verzorgt vanuit de centrale technische ruimte. Basis voor deze levering zijn de energie uit de bodem en de zon. Onder de parkeerplaatsen zijn 18 gesloten bodemwisselaars aangebracht. Deze bodemwisselaars leveren primair de warmte voor verwarming van de woningen. De in de centrale technische ruimte opgestelde warmtepomp maakt de bodemwarmte bruikbaar voor verwarming van de woningen. Door deze centrale plaatsing kan in de toekomst, zonder werkzaamheden in de woningen, de piekvraag elektrisch worden ingevuld.

Op het dak van blok 2 zijn 48 m2 vacuümbuis collectoren geplaatst. Deze collectoren zetten zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van het warme tapwater.

De opgave

Woningbedrijf Velsen was eigenaar van alle woningen en opdrachtgever bij de grootscheepse renovatie. evoyo bedacht het energieconcept en voerde in nauw overleg de directie over de bouw. Woningbedrijf Velsen bracht de installatie onder in hun eigen energie afdeling, IJbron. Sinds de oplevering eind 2013 verzorgt evoyo, uit naam van IJbron, in opdracht van Woningbedrijf Velsen de financiële, technische en organisatorische exploitatie.

Het resultaat

In de woningen zijn leidingen aangebracht in de vloeren. Hierdoor stroomt in de winter warm water voor een comfortabele verwarming van de woningen. In de zomer stroomt er koud water door de vloerleidingen waardoor de binnentemperatuur enkele graden lager is dan de buitentemperatuur. Een comfortabele plus in het wooncomfort! Bewoners kunnen per ruimte de gewenste temperatuur regelen via de kamerthermostaat.

De exploitatie

Het warmteverbruik voor ruimteverwarming wordt bepaald door gebruikersgedrag, gezinssamenstelling, de buitentemperatuur, weersomstandigheden als wind en regen en natuurlijk door de bouwkundige staat en kenmerken van een gebouw. Het nieuwbouwproject is gebouwd volgens de normen uit 2013, het renovatieproject stamt uit de jaren ’60 en heeft een renovatie ondergaan. Het verbruik aan warm tapwater is volledig afhankelijk van gezinssamenstelling en gebruikersgedrag.

Specificaties, voordelen bewoners en opdrachtgever

Voordelen voor de bewoner

  • Behoud van karakteristieke woningen door keuze voor renovatie
  • Geïsoleerde kozijnen en dubbel glas zorgen voor comfort
  • Zowel koelen als verwarmen van de woningen
  • Onderhoud in de technische ruimte i.p.v. in de woning

Voordelen opdrachtgever

  • Goede samenwerking met gespecialiseerde partij voor uitvoering én exploitatie
  • Toekomstbestendig en duurzaam woningbestand
  • Besparing op CO<sub>2</sub>-uitstoot
Deel dit project op

Lantaarntjes

Locatie
IJmuiden
In samenwerking met
Woningbedrijf Velsen
Oplevering
2013
Type
Bestaande bouw
Oplossingen
Vacuümbuis zonnecollectoren
Gesloten bodemwisselaars
Meer informatie over dit project?
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp