Slim, simpel en duurzaam: hybride warmtepomp én zonnepanelen

Home
/
Blog
/
Slim, simpel en duurzaam: hybride warmtepomp én zonnepanelen

Kies je voor een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen? Dan versnel je niet één, maar direct twee keer de energietransitie. Je verbruikt minder of zelfs helemaal geen gas meer. Ook je energieverbruik neemt af doordat je met de zonnepanelen je eigen energie opwekt. Maar dat niet alleen: de combinatie van zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp kan ook in financieel opzicht een slimme keuze zijn. Hoe dat allemaal precies zit, lees je in dit artikel.

Een duurzame start begint bij de hybride warmtepomp

De eerste stap naar een wereld zonder emissie is een hybride warmtepomp. Door voor een hybride warmtepomp te kiezen bespaar je niet alleen direct tot 70% op je gasverbruik. Je zorgt ook voor minder uitstoot van CO₂. En je zet bovendien een eerste stap naar een all-electric toekomst. Maar eerlijk is eerlijk: je elektriciteitsverbruik gaat door de hybride warmtepomp wel wat omhoog.

Een veelgebruikte combinatie bij duurzaam verwarmen is dan ook die van een hybride warmtepomp en zonnepanelen, ook wel PV-panelen (van Photo Voltaic) genoemd. De warmtepomp wordt dan gevoed met ongeveer 30% van de met je zonnepanelen opgewekte energie. Onder andere via een slimme meter kun je daarnaast het teveel aan opgewekte stroom terugleveren aan het net of als reservestroom gebruiken in tijden dat je minder opwekt.

Salderingsregeling

In Nederland maken we gebruik van de zogenaamde salderingsregeling. Dankzij deze regeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Op jaarbasis streept de energieleverancier de door jou geleverde energie weg tegen de door jou ingekochte energie. Op deze manier draag je als consument bij aan het afvlakken van de pieken van vraag en aanbod op het energienet doordat je meer gebruikmaakt van eigen consumptie.

Zoveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende energie op te wekken om je (hybride) warmtepomp zelf van elektriciteit te voorzien, hangt af van een aantal factoren. Naast het type warmtepomp spelen bijvoorbeeld ook het rendement van de zonnepanelen en de rest van het stroomverbruik een rol. Een rekenvoorbeeld:

Als voorbeeld berekenen we het verbruik van een gemiddeld huishouden (standaard rijtjeswoning of grondgebonden woning). Dat verbruikt 4.000 kWh aan stroom. Met een warmtepomp kan daar makkelijk 3.500 kWh bij komen. Om deze 3.500 kWh zelf te kunnen opwekken heb je 14 zonnepanelen nodig van 375 wattpiek (Wp). Hiermee wek je 3.808 kWh op. In deze situatie gaan we ervan uit dat het huis goed geïsoleerd is en geschikt is voor een warmtepomp met een SCOP van 4.

Extra (financieel) voordeel

De meeste mensen vinden het belangrijk dat ze hun financiële investering in duurzame maatregelen kunnen terugverdienen door het verlagen van hun energielasten. En dat is precies wat de combinatie van een hybride warmtepomp en zonnepanelen interessant maakt. Bij zonnepanelen kun je op basis van de aanschafkosten, de jaarlijkse onderhoudskosten en de verwachte opbrengst relatief eenvoudig uitrekenen hoelang het duurt voor je je investering hebt terugverdiend. Bij een hybride warmtepomp is dat vaak wat ingewikkelder, maar de zonnepanelen hebben een positief effect op de terugverdientijd.

De eerdergenoemde salderingsregeling zal naar verwachting vanaf 2023 geleidelijk worden afgeschaft, waardoor het aantrekkelijker wordt om zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van deze terug te leveren aan het net. Daarnaast zijn er nog de toekomstige wijzigingen van de gas- en elektriciteitsprijzen. Het effect hiervan zie je terug in onderstaande berekening. Die laat zien dat, door zonnepanelen slim te combineren met een hybride warmtepomp, je dankzij de zonnepanelen een warmtepomp kunt financieren en aan de eindstreep zelfs je zonnepanelen weer sneller terugverdient dankzij de hybride warmtepomp.

Rendabele combinatie

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat de combinatie van zonnepanelen en een hybride warmtepomp het energielabel van je huis direct verbetert, wat vaak een positief effect heeft op de waarde.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp