Wat is een e-home?

Home
/
Blog
/
Wat is een e-home?

Een e-home: waar staat dat eigenlijk voor? Die vraag krijgen wij bij evoyo steeds vaker, nu meer bewoners op zoek zijn naar mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. En wie kan daar beter antwoord op geven dan de bedenker van deze term? Daarom gaan we in gesprek met Jan-Willem van Wensem, één van de oprichters van evoyo. Een gesprek over een positieve bijdrage leveren aan de wereld, slimme marketing en natuurlijk het versnellen van de energietransitie.

Jan-Willem, waar staat een e-home voor?

Voor ons is een e-home het duurzame huis van de toekomst waar je nu al in kan wonen. Een woning waar verschillende duurzame warmte- en energiesystemen worden gecombineerd, zoals een hybride warmtepomp, zonnepanelen, een thuisbatterij en een laadpaal.

Hoe ben je op de term e-home gekomen? Wat was je gedachte hierachter?

De e- is de afkorting van electric, net zoals in het woord e-bike. Zeg je e-bike, dan snapt iedereen meteen wat je bedoelt. Ik begrijp dat mensen misschien nog niet dezelfde koppeling maken als het woord ‘home’ erachter staat, maar let op mijn woorden: over een paar jaar heeft iedereen het over e-homes. Bovendien helpt een positief woord, dat jou als huiseigenaar het gevoel geeft dat je van je huis een huis+ maakt, om ook op persoonlijk niveau van consumenten de energietransitie te kunnen versnellen. Tesla heeft elektrisch rijden cool, sexy en fun gemaakt. evoyo gaat dat voor de verduurzaming van woningen doen. Niet verduurzamen omdat het móet, maar omdat het kan én vooral leuk is.

En kan ieder huis een e-home worden?

Ieder huis kan een e-home worden, maar nog niet iedere woning is er klaar voor. Is een huis bijvoorbeeld nog niet voldoende geïsoleerd, dan is het onmogelijk om een comfortabel binnenklimaat te realiseren en de energiekosten laag te houden. Enige vorm van isolatie is een vereiste, maar zodra dat geregeld is zijn de voordelen van een e-home enorm. Je bespaart dan flink op je energierekening, de waarde van je woning stijgt en je bespaart direct op je CO2-uitstoot. En weet je wat helemaal mooi is? Bij evoyo hoef je zelf geen hoge investeringen te doen. Voor een vast bedrag per maand kun je de apparatuur bij ons huren (tijdelijk niet beschikbaar). Dat noemen wij slim bezit! Het gemak en comfort van een duurzaam huis, zonder dat je daar omkijken naar hebt.

Slim bezit, dat is ook een term die soms vragen oproept bij mensen. Wat bedoelen jullie daarmee?

Woningbezitters hoeven zelf niet te investeren in apparatuur zoals een hybride warmtepomp. Deze huren (tijdelijk niet beschikbaar) ze van ons voor een maandelijks vast bedrag. Installatie, service en garantie zijn daarbij inbegrepen. Je hebt dus wel het comfort en de voordelen, maar niet de lasten. We noemen dit sustainability-as-a-service, zodat een e-home voor iedereen binnen handbereik komt.

Waarom is het voor jou persoonlijk zo belangrijk dat iedereen een e-home kan realiseren?

De opwarming van de aarde is een reëel en groot probleem. Misschien wel het grootste probleem van onze generatie. De aarde is niet van ons, die hebben we in bruikleen met de verantwoordelijkheid om haar goed achter te laten voor de volgende generatie. Gedreven door de behoefte om de wereld een beetje beter achter te laten, ging ik samen met Joris en Frits op zoek naar een oplossing. Ons e-homeconcept testten we eerst op onze eigen woningen uit. Van een oud vrijstaand huis en een vakantiehuis in Spanje tot een appartement in Amsterdam. En met succes. Met dit bewijs dat comfortabel en duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar is, zijn wij evoyo gestart. Een bedrijf waarin drie pijlers elkaar versterken: een financieel gezond businessmodel, echte impact realiseren op natuur en maatschappij en een bedrijfscultuur waarin je jezelf kan ontwikkelen.

Wat is de richting die evoyo op wil gaan?

De missie van evoyo is een wereld zonder emissie. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. We zijn al gestart in Duitsland en we hopen dat daar meer landen bij komen in de toekomst. Door onze kennis, expertise en persoonlijke ervaringen weten we dat het verduurzamen van een woning niet ingewikkeld en duur hoeft te zijn. De technologie is er, de kennis is er en de middelen zijn er. Het is nu alleen nog een kwestie van aanpakken.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp