Wat is een hybride warmtepomp?

Home
/
Blog
/
Wat is een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kun je jouw huis goedkoper én duurzamer verwarmen. Je kunt zo tot wel 70% gas besparen! De pomp wordt gemakkelijk aangesloten op jouw cv-ketel, zonder gedoe. Bovendien kun je er subsidie voor krijgen. Klinkt fantastisch, maar hoe werkt het nu precies? Dat leggen we uit in onderstaand blog.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is elektrisch en gebruikt ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht. Je elektraverbruik gaat door de pomp omhoog, maar door het hoge rendement van een hybride warmtepomp behaal je alsnog een hoge gas- en kostenbesparing. De CO2-uitstoot is ook aanzienlijk lager. Installeren van de pomp aan de cv-ketel wordt gedaan door een expert. De klus kan vaak in één dag worden geklaard, afhankelijk van de situatie. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een flinke en tijdrovende ingreep.

Het systeem maakt gebruik van hetzelfde systeem als een koelkast. Het verschil is dat een koelkast koelt, en een hybride warmtepomp voor verwarming zorgt, maar de onderdelen zijn hetzelfde. Het systeem kan de buitenlucht ophogen naar de gewenste temperatuur. Zodra de hybride warmtepomp is aangesloten, verzorgt deze voor het grootste deel van het jaar de verwarming. Alleen op (heel) koude dagen en voor de verwarming van tapwater springt de cv-ketel bij. Vandaar de ‘hybride’ werking. Zo zit jij er altijd heerlijk warmpjes bij!

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit? De hybride warmtepomp bestaat uit twee verschillende onderdelen, een binnen- en een buitenunit. De twee onderdelen worden op elkaar aangesloten door middel van twee samengetrokken leidingen. Deze leiding mag maximaal twintig meter zijn. Bij de installatie van een hybride warmtepomp van evoyo bekijkt uiteraard een expert waar de twee onderdelen het beste geïnstalleerd kunnen worden.

Binnen- en buitenunit

De binnenunit, een rechthoekig kastje, komt vrijwel altijd in de directe omgeving van de cv-ketel te hangen. Dit onderdeel is soms van vergelijkbare grootte als de cv-ketel, maar vaak een stuk kleiner (afhankelijk van jouw cv-ketel en type warmtepomp). Over het algemeen is er voldoende ruimte voor montage en voor de aansluiting op de cv-ketel.

De buitenunit wordt buiten geplaatst. Dit is een apparaat waar een ventilator in verwerkt zit. Het is te vergelijken met de buitenunit van een airco. Niet alleen in hoe deze eruit ziet, maar ook in zijn werking. De ventilator zuigt lucht aan en haalt hier de warmte uit. Deze warmte wordt uiteindelijk gebruikt voor de verwarming van jouw huis. De buitenunit kan op verschillende plekken komen. Het aanzuigen van lucht kan wat geluid maken, daarom gaat de expert altijd op zoek naar de meest optimale plek. Bijvoorbeeld op het platte dak, aan de gevel boven een garage of op de grond in de tuin.

 

Hybride warmtepomp via evoyo

Bij evoyo kun je terecht voor een hybride warmtepomp. De extra stroom die de pomp vraagt, kan worden opgewekt door zonnepanelen die wij ook leveren. Ons doel is om de energietransitie te versnellen. Dit betekent dat duurzame oplossingen als warmtepompen voor iedere huiseigenaar haalbaar moeten zijn. Daarom doet evoyo hard haar best om ervoor te zorgen dat er aan installatiecapaciteit en middelen geen gebrek is. Zodra de installatie klaar is, begin je direct met besparen. Fijn voor je portemonnee en het klimaat!

Heb je vragen, dan kun je terecht bij veelgestelde vragen of bij onze klantenservice. Via deze pagina kun je een aanvraag indienen voor een hybride warmtepomp.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp