Welke boiler past bij mijn warmtepomp en leefstijl?

Home
/
Blog
/
Welke boiler past bij mijn warmtepomp en leefstijl?

In Nederland zijn we gewend aan een onbeperkte stroom warm tapwater uit de cv-installatie. Bij warmtepompinstallaties is de warmwatercapaciteit echter beperkt omdat het langer duurt voordat het water de gewenste temperatuur heeft bereikt. Daarom wordt bij de meeste warmtepompen ook een boiler geplaatst voor warm tapwater. Om er zeker van te zijn dat je een boiler (180, 300 of 400 liter) kiest die past bij jouw leefstijl, hebben we in dit artikel de belangrijkste factoren voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat straks niemand in het gezin onder een koude douche komt te staan.

Beschikbaarheid warm tapwater belangrijk aandachtspunt

De oneindige stroom warm tapwater waaraan we met de cv-ketel gewend zijn geraakt kan met een warmtepomp niet. De warmtepomp is juist zo efficiënt omdat hij langzaam is, daarom wordt er warm tapwater opgewarmd en opgeslagen in een boilervat. Het water wat in de boiler wordt opgeslagen heeft doorgaans een temperatuur van ~55 °C, warm tapwater voor douche of bad is meestal ~38 °C. Er wordt dus koud water bijgemengd om tot deze temperatuur te komen, hierdoor heb je altijd meer warm water van 38 °C beschikbaar dan dat je boilervat groot is. Als het warme water uit het boilervat op is, duurt het wel even voordat er weer water opgewarmd is (gemiddeld 90 minuten). Het is dus erg belangrijk om de capaciteit van het warme tapwater af te stemmen op het gebruik. Welke boiler er bij je past, hangt af van veel persoonlijke factoren en de samenstelling van je huishouden.

Hoelang kun je douchen met een warmtepomp?

Niet iedereen doucht even lang, maar het waterverbruik kan ook per type douche(kop) verschillen. Een gezin van vier personen met een regendouche kan bijvoorbeeld met een boilervat van 150 liter niet lang en ook niet kort na elkaar douchen. Voor het selecteren van de juiste boiler is het daarom raadzaam om eerst in kaart te brengen wat de gemiddelde douchetijd binnen het gezin is. In de onderstaande grafiek zie je vervolgens hoeveel minuten er achter elkaar gedoucht kan worden per boiler en type douche.

Liever in bad?

Wordt er naast de douche ook nog regelmatig gebadderd? Dan is het verstandig om ook hiervan het gebruik in kaart te brengen voor je een boiler uitzoekt. Voor het gebruik van een bad geldt ook dat het aantal baden (achtereenvolgend) en de inhoud van het bad bepalen wat de capaciteit van de boiler moet zijn om aan de vraag naar warm water te kunnen voldoen. In de grafiek hieronder is weergegeven hoeveel baden je met een bepaalde boiler achter elkaar kunt nemen. Ook zijn er verschillende type baden van 120, 150 en 200 liter in de grafiek weergegeven.

Opwarmsnelheid

Is iedereen in huis klaar met douchen en badderen? Dan zal het nieuwe water in de boiler eerst weer opgewarmd moeten worden voor de volgende ronde. Houd er bij de aanschaf van een warmtepomp rekening mee dat het per warmtepomp verschilt hoelang het duurt om ál het water in de boiler weer op temperatuur te brengen. Om je een indruk te geven van alle snelheden vind je in onderstaande grafiek alle opwarmtijden per boiler en warmtepomp.

Ons advies voor een gemiddeld gezin van vier personen

Voor een huishouden dat bestaat uit vier personen waarbij één persoon ’s ochtends in (een normaal type) bad gaat en de andere gemiddeld 10 minuten onder een (regen)douche staan, adviseren wij altijd om een boilervat van 300 liter te laten plaatsen. Dan weet je zeker dat iedereen lekker warm kan douchen en mocht iemand onverhoopt langer onder de douche staan, dan heb je hier voldoende marge voor ingebouwd.

Heb je een vraag over jouw (toekomstige) warmtepomp en boiler? Neem dan contact op met de klantenservice van evoyo. Zij denken graag met je mee zodat ook jij straks zo comfortabel mogelijk kunt wonen in een e-home.

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp