Wil je graag je huis verduurzamen? Dan is een warmtepomp een goede keuze. Daarmee bespaar je tot wel 70% op je gasverbruik. Bovendien neemt de CO2-uitstoot met ongeveer 30% af. Lekker duurzaam dus. Maar welke keuze heb je? In deze blog lees je over de verschillende type warmtepompen.
In deze blog hebben we de verschillen al kort aangestipt. Deze keer gaan we daar dieper op in. Warmtepompen zijn namelijk in twee typen te verdelen: een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Beide werken ze op elektriciteit. Het verschil is dat een hybride warmtepomp ook voor een klein deel gebruik maakt van gas.
Wanneer kies je voor welke warmtepomp?
De all-electric warmtepomp zorgt voor zowel warm tapwater als de verwarming in huis. Deze is geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Dit zijn met name woningen met een bouwjaar vanaf 2000.
Heb jij een woning met een bouwjaar van voor 2000? Dan is een hybride warmtepomp vaak een goede keuze. Deze wordt aangesloten op je huidige cv-ketel en werkt in principe ook op stroom. In principe, want als het te koud wordt dan springt de cv-ketel bij. De naam ‘hybride’ wijst op het gebruik van zowel stroom als gas.
Wat is de bron en het afgiftesysteem van een warmtepomp?
Warmtepompen kennen vaak nog verschillende varianten. Misschien heb je weleens gehoord van een lucht/water- of water/water-warmtepomp? Dit zegt iets over de bron en het afgiftesysteem. De warmtepomp haalt dus zijn warmte uit de lucht of uit het water en zet dit om in verwarmingswater. Daarnaast bestaan er PVT-zonnepanelen, die zonnewarmte absorberen en gebruiken voor de productie van warm water.
Wat zijn de prijsverschillen tussen all-electric en hybride?
Een ander verschil is de prijs. De investeringskosten voor een all-electric warmtepomp liggen hoger dan voor een hybride warmtepomp. Voor een gemiddelde hybride lucht-waterwarmtepomp betaal je ongeveer een paar duizend euro, voor een all-electric warmtepomp kost ongeveer twee tot drie keer zoveel. Geen kleine bedragen, maar je bespaart vervolgens flink op gas. En: er zijn subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van beide type warmtepompen.
Biedt evoyo een ‘all-electric warmtepomp’ aan?
Bij evoyo streven we iedere dag naar verdere verduurzaming van huizen en het terugdringen van emissies. Daarom richten wij ons nu bij bestaande bouw op de hybride warmtepomp, omdat deze voor bijna ieder huis geschikt is. Zo kunnen wij veel meer huishoudens richting een duurzamere toekomst helpen.
Een hybride warmtepomp heeft daarnaast veel voordelen. Zo wordt bijvoorbeeld een hoger rendement behaald dan enkel een cv-ketel, en stijgt de woningwaarde. Deze warmtepomp kan bovendien in de meeste situaties gemakkelijk worden aangesloten op bestaande cv-ketels én hij draagt bij aan het verhogen van het energielabel van jouw huis. En natuurlijk bespaar je enorm op de maandelijkse energierekening.
Lijkt een hybride warmtepomp je iets? evoyo staat voor je klaar. Neem via deze pagina contact op, of vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan.
Is jouw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?
Gebruik onze gratis woningscan om te kijken of jouw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
-
Advies op maat
-
Meteen een indicatieve offerte
-
Besparing per maand inzichtelijk