De zomer is weer in aantocht. Dat is goed nieuws voor de energietransitie, want de versnelling komt pas echt op gang als de kracht van de zon weer toeneemt. Maar hoeveel elektriciteit levert een zonnepaneel nu precies op? En wat is het effect hiervan op de energietransitie?
Zon en bewolking zorgen samen voor meer rendement van je zonnepanelen
Het spreekt voor zich dat de effectiviteit van zonnepanelen afhankelijk is van bepaalde weersomstandigheden. Zoals je zou verwachten is het aantal zonuren de belangrijkste factor, maar dat betekent niet dat zonnepanelen in de herfst en de winter niet rendabel zijn. Ze werken namelijk niet op zonlicht, maar op licht. Daarmee werken ze dus ook bij bewolkt weer. Een bewolkte dag levert soms tot wel 30 procent meer energie op dan een dag met een strakblauwe lucht. Dit komt door de reflectie van het zonlicht op de wolken. Het licht dat weerkaatst vanuit de wolken wordt in feite opgeteld bij het directe zonlicht.
Hoeveel elektriciteit levert een zonnepaneel op?
Nederland heeft jaarlijks gemiddeld 1500 zonuren. Deze zonuren leveren per vierkante meter zo’n 1.000 kilowattuur per jaar op. De opbrengst hangt vooral af van de stand van de zon, het maximale vermogen van de zonnepanelen en de positie waarin ze zijn geplaatst. Om het meeste rendement te behalen en dus optimaal van de lichtinval te profiteren kunnen de panelen namelijk het best in een hoek van 35 graden worden geplaatst. In de wintermaanden staat de zon lager, waardoor een klein verschil optreedt. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari zal minder opleveren dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. De zon staat in mei namelijk hoger dan in februari en dat zorgt dan voor een betere lichtinval.
Zonnepanelen en een overbelast stroomnet
Nu de druk op het stroomnet oploopt, overwegen steeds meer mensen om een thuisbatterij aan te schaffen. Nu het aantal zonuren toeneemt, wekken zonnepanelen automatisch meer stroom op. Dit verhoogt de druk op het stroomnet, waardoor zonnepaneelsystemen tijdelijk worden uitgeschakeld. De zonnepanelen leveren dan geen elektriciteit meer aan het net. Dat is een beveiliging van de netbeheerders om ervoor te zorgen dat er geen problemen op het elektriciteitsnet ontstaan.
Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen?
-
Advies op maat
-
Meteen een indicatieve offerte
-
Besparing per maand inzichtelijk