Zo kunnen VvE’s hun woningen verduurzamen

Home
/
Blog
/
Zo kunnen VvE’s hun woningen verduurzamen

Met het oog op de recente ontwikkelingen in energieprijzen willen steeds meer mensen verduurzamen. Dat geldt ook voor de 1,2 miljoen huiseigenaren van appartementen. Maar wanneer je lid bent van één van de Vereniging van Eigenaren (VvE's) blijkt dit geen eenvoudige opgave. Hoe komt dat? En vooral: hoe los je het op?

Het verduurzamen van appartementen loopt bij één op de drie VvE’s spaak. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daar zijn diverse oorzaken voor. Er is vaak gebrek aan middelen, subsidies of kennis. Het grootste probleem komt echter door meningsverschillen tussen bewoners. Bij grote VvE’s moet twee derde van de huiseigenaren instemmen met de plannen. Bij kleine VvE’s is zelfs unaniem akkoord vereist.

Overeenstemming tussen bewoners met verschillende belangen is lastig te vinden. Dit kan leiden tot vertragingen of afstel bij besluitvorming. 27% van de kleine VvE’s ondervindt moeilijkheden bij het bepalen welke aanpak er nodig is. Een belangrijke reden hiervoor is dat woningeigenaren van een kleine VvE liever een goede relatie met elkaar behouden dan dat er onenigheid ontstaat over de keuze voor verduurzamingsplannen.

Extra hoge kosten

VvE-woningeigenaren hebben bovendien te maken met een aantal complicerende factoren. Zo zijn veel VvE-woningen voor hun warmte aangesloten op collectieve blokverwarming. Omdat deze groep niet onder het door de overheid per 1 januari 2023 ingestelde prijsplafond valt, zorgt dit met de stijgende energieprijzen voor extra hoge kosten.

Blokverwarming komt voornamelijk voor bij appartementen uit de jaren ‘60. Ze zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben relatief lage energielabels. Dat betekent dat het voor bewoners lastig wordt om mee te doen met een duurzaam alternatief in de wijk, zoals stadsverwarming. Stadsverwarming is namelijk pas zinvol wanneer woningen voldoende geïsoleerd zijn.

Woningen met slechte energielabels moeten de komende jaren verplicht aan de slag met verbetering, zo staat vermeld in het nieuwste Klimaatakkoord. Daarom zullen niet-duurzame woningen steeds moeilijker te verkopen zijn. Als jij je woning graag wil verduurzamen voor de verkoop, maar de buren hebben daar geen oren naar, kun je er in veel gevallen naar fluiten. De kans is dan zeer aanwezig dat jij niet het gewenste bedrag voor je woning krijgt, of zelfs moeilijkheden hebt met de verkoop an sich. Het verduurzamen van een VvE woning is dus behoorlijk lastig en kan vervelende gevolgen hebben. Daarom worden er vanuit verschillende hoeken oplossingen geopperd.

Welke oplossingen worden gezocht?

Om VvE woningen gemakkelijker te verduurzamen moet het huidige beleid worden aangepast. Ook hier komen echter dilemma’s om de hoek kijken. Zo stelt Vereniging Eigen Huis een meldingsplicht voor. Een woningeigenaar hoeft dan enkel een melding te doen bij de VvE van zijn/haar verduurzamingsplannen. Toestemming van de andere leden voor de uitvoering is niet langer nodig.

Het kabinet is op dit moment al bezig met een wetsaanpassing voor elektrische laadpalen waarbij enkel een melding volstaat. Vereniging Eigen Huis juicht dit toe; ook voor andere maatregelen. Aan de andere kant van het debat staat belangenorganisatie VvE Belang. Zij voorzien chaos met de meldingsregeling. Wel zijn ze het eens dat besluitvormingsregels versoepeld moeten worden. Wanneer een besluit genomen kan worden met een gewone meerderheid, zal het proces al flink sneller verlopen.

Subsidieregelingen voor VvE’s

Daarnaast kunnen grotere VvE’s een beroep doen op subsidieregelingen. De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bijvoorbeeld voor isolatie en andere aanvullende maatregelen. Daarnaast kunnen grotere VvE’s ook de ISDE of SAH-subsidie aanvragen.

Kleine VvE’s vielen tot voor kort vrijwel volledig buiten subsidiemogelijkheden. Sinds begin november dit jaar kunnen ook zij daarentegen een verduurzamingslening aanvragen. Het maximale leenbedrag per appartement is binnen deze lening 25.000 euro en heeft een afbetaaltermijn tussen de 10 en 20 jaar. De lening kan aangevraagd worden indien verkrijgbaar in de desbetreffende gemeente. Echter is deze lening vaak slechts beperkt beschikbaar. Bovendien lost het lang niet alle problemen op. Het gebrek aan kennis blijft bestaan en ook zorgt onderlinge onenigheid nog voor complicaties.

De zoektocht naar een passende oplossing duurt nog voort. Minister Hugo de Jonge heeft laten weten om uiterlijk maart 2023 een kamerbrief met aanpassingsvoorstellen voor het huidige beleid te sturen.

Zo kan evoyo ondersteunen

Bij evoyo vinden wij dat verduurzaming voor iedereen mogelijk moet zijn. En dus ook voor woningeigenaren die lid zijn van een VvE. Gelukkig kun je ook als VvE bij evoyo terecht voor een passende, duurzame en besparende oplossing. Wij hebben de kennis om in tijden van problemen en stijgende gasprijzen te ontzorgen, waar en wanneer dat nodig is. Zo kan evoyo investeren in de verduurzaming van de blokverwarming in een appartementencomplex. Wij regelen een ontwerp op maat, de financiering, realisatie en exploitatie van A tot Z.

Alle aanschaf- en investeringskosten nemen wij op ons. Van het leggen van zonnepanelen tot de integratie van warmtepompen in het bestaande systeem. Woningeigenaren hoeven dus niet in één keer hoge investeringskosten te betalen. Het enige wat de VvE leden betalen is een maandelijks bedrag voor de warmte. Dit bedrag zal in de meeste gevallen lager liggen want met de integratie van warmtepompen bespaar je gemiddeld 70% op gasverbruik. De zonnepanelen vangen de energie op die extra nodig is voor de warmtepompen. Er verandert dus heel weinig voor de bewoners. Wel zijn ze direct beschermd tegen de stijgende gasprijzen, profiteren van een beter energielabel én dragen bij aan verminderde CO2-uitstoot.

Aanpassingen buiten de voordeur

Het voordeel van een blokverwarming is dat het systeem in een centrale ruimte staat. Het is dus niet nodig om bij mensen binnen te komen. Toch zal evoyo altijd tijdig aan de bewoners laten weten wat wanneer gaat gebeuren. Daarnaast staan we bij evoyo dagelijks klaar om vragen te beantwoorden.

Wil jouw VvE verduurzamen, zonder een grote investering te moeten maken? Dan ben je bij evoyo aan het juiste adres. Wil je met ons samenwerken of heb je een vraag over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

 

 

Deel dit artikel op
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp